LAKTAŠI, 30. maja – Besplatnom podjelom rasade, savjetovanjima, promotivnim akcijama te drugim stimulativnim mjerama opština Laktaši podstiče proizvodnju maline i trešnje.

Ovo voće smatraju perspektivnim u laktaškom kraju, gdje su klimatski uslovi veoma povoljni, a broj poljoprivrednika opredjeljenih za trešnju i jagodu je sve veći. Na području laktaške opštine ove godine je 120 dunuma pod zasadima jagode, dok su površine pod trešnjom višestruko veće.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Grozda Janjić bere divlje jagode.

– Proizvodnja jagode i trešnje najzastupljenija je u Slatini, Dovićima, Babićima, Alesićima, Milosavcima, Kadinjanima i drugim selima župskog kraja. Na drugom području opštine, najviše u Bakincima je primarna proizvodnja trešnje – pojašnjavaju u opštini Laktaši.

Agronom Slavko Knežić, koji je u lokalnoj upravi zadužen za sektor poljoprivrede kaže da je ovogodišnji rod jagode i trešnje solidan, a proizvodnja svake godine veća.

– U župskom i potkozarskom kraju su, prije svega, povoljni klimatski uslovi. Ima dovoljno sunčanih dana, a zemljište je adekvatno za jagode ali i druge voćne vrste. Prirodne pogodnosti nastojimo što efikasnije iskoristiti. Imamo stimulativne programe, koje su poljoprivrednici prepoznali – rekao je Knežić na nedavnoj izložbi jagoda i drugog voća u Slatini. Ovaj stručnjak napominje da se poljoprivrednici sve više opredjeljuju za voćne vrste koje nije potrebno tretirati hemijskim sredstvima.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Slavko Knežić, agronom.

– Jagoda uspjeva sa minimalnom hemijskom zaštitom, a za trešnju ona uopšte nije potreba. To ukazuje da se ovi sočni plodovi mogu proizvesti minimalnim, gotovo neznatnim troškovima. To se posebno odnosi na trešnju – kažu voćarski stručnjaci iz laktaškog kraja.

Ranko Karapetrović, načelnik ove opštine podsjeća da jagode i trešnje donose prvi novac, prvu zaradu u godini.

– To je za svakog poljoprivrednika važno, jer nakon prodaje jagode ili trešnje, stiče se prvi novac za sljedeće poslove. Karakteristično je da prodaja ovog voća nije problematična i da se sva proizvodnja plasira na kućnom pragu dok su cijene jagode i trešnje od tri do pet KM godinama konstantne i stimulativne – uverava Karapetrović.

Maja i Dragan Vujmilović, proizvođači jagode iz Dovića kažu da ove godine imaju 10.000 sadnica sa kojih očekuju rod od jedne tone.

– Opredjelili smo se za jagodu zato što imamo dovoljno znanja o toj proizvodnji i zato što prodaja ne predstavlja problem, bar za sada – kažu Vujmilovići, mladi bračni par dugoročno opredjeljen za proizvodnju jagode.

Mnogo više isksustva imaju Drago Bašić iz Kadinjana, Daroslav Rogić iz Aleksića i Radovan Savić iz Milosavaca, koji često osvajaju nagrade za kvalitet. Tako je bilo i na nedavnim “Danu jagode” u Slatini.

Oni kažu da svake godine unapređuju svoju djelatnost, stiču nova stručna znanja i zato su njihove jagode uvijek među nakvalitetnijim.  Karakteristično je da se ovdje povećava i broj malih proizvođača, većinom penzionera kao što je Vidosava Babić iz Slatine, koji proizvodnjom jagode na malim površinama dopunjavaju svoj budžet.  U Bakincima se hvale iskustvima  u proizvodnji trešnje. Ova godina za njih je među najboljima jer nije bilo niskih temperatura u vrijeme cvjetanja, a poslije je uslijedilo povoljno vrijeme bez kiše.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Trešnja je kraljica slasti, ne treba mnogo da se radi na uzgoju, a uvijek rađa. Nekada je ovdje bila rekordna proizvodnja trešnje, kolone zaprega i prikolica su čekale pred otkupnim stanicama. Kasnije se sve promjenilo, trešnje su zapuštene i iskrčene ali sada se napokon vraćamo toj tradicionalnoj proizvodnji – smatra Ostoja Todorović iz Bakinaca.

Trešnja na vodećem mjestu

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS kaže da su voćari Srpske veoma zainteresovani za sadnju trešnje, čiji se zasadi intenzivno podižu. – To je za sada najbolji biznis u voćarstvu. Imamo sve više maldih zasada trešnje kojom se vraćamo tradiciji. Ovo voće nekada je bilo vodeće, ali su to kasnije preuzele druge vrste, pretežno jabuka i kruška, a trešnja je zapostavljena. Sada se to ubrzano mijenja – kaže Dojčinović.

 

Blic