LAKTAŠI, 07. jula – Kako i rođena braća tokom života prolaze kroz različite faze odnosa, tako se i veze gradova pobratima vremenom menjaju. Potpisane povelje u gradskim vitrinama, bez obzira na stepen bliskosti varoši, svjedoče o želji da se savladaju granice i povežu narodi.

Iako je  “pobratimstvo gradova” tema definisana Poveljom Ujedinjenih nacija, i ne bi trebala biti  sfera ekonomske, političke ili interesne saradnje, nego oblast povezivanja mnoštva sa mnoštvom, ljudi sa ljudima, ipak je vrijeme donijelo i neke druge aspekte.

Toplo obojene svečane izjave o ljubavi utemeljenoj na sličnim sudbinama, kakve su potpisivane između i posle Drugog svjetskog rata, primjetno je, poslednjih godina, zamjenili su sporazumi o “jačanju veza”, “saradnji u oblasti privrede” ili “zajedničkom nastupanju”.

Bilo kako bilo, i naši Laktaši imaju svoje “pobratime”. Tačnije, gradove partnere, a mi ih ukratko predstavljamo:

Grad Budva, Crna Gora

Opština Laktaši njeguje vrlo bliske veze sa gradom Budvom, sa kojim je potpisana Povelja o bratimljenju. Poseban akcenat međusobne saradnje između Budve i Laktaša, stavljen je na oblast kulture i sporta gdje se nastoje poduzimati zajedničke aktivnosti koje su od interesa za razvoj prijateljskih odnosa.

Budva

 

Opština Čajetina, Srbija

Bratska saradnja između opština Laktaši i Čajetina počela je potpisivanjem Povelje o bratimljenju u junu 2009. godine. Od tog trenutka ove dvije bratske opštine razvijaju dobre međusobne odnose, unaprijeđuju ekonomski saradnju i razmjenjuju iskustva u svim oblastima javnog života.

CAJETINA

 

Grad Zrenjanin, Srbija

Sporazumom o saradnji opštine Laktaši i grada Zrenjanina, Laktaši su dobili još jednog partnera  u oblasti lokalne samouprave, privrede, trgovine, turizma, kulture, prosvjete, sporta kao i u drugim oblastima javnog života.

zrenjanin

 

Grad Seiersberg, Austrija

Uspostavljajući i razvijajući prijateljske odnose i međusobnu saradnju, opština Laktaši veoma dobro sarađuje sa gradom Seiersberg iz Austrije u cilju obostranog unaprijeđenja privrednog, tehnološkog i naučnog razvoja, infrastrukture, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Seiersberg

Grad Veria, Grčka

U toku su pregovori o bratimljenju i nastavku međusobne saradnje između opštine Laktaši i grada Veria.

Veria