Izvještaj Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sugeriše da se korona virus može lakše prenijeti u školama i ljetnim kampovima nego što se ranije vjerovalo.

UPRKOS MJERAMA PREVENCIJE Korona virus u školama bi se mogao širiti LAKŠE nego što se misli
Foto: Jalal Morchidi/EPA

Izvještaj sugeriše da djeca, čak i ako su asimptomski slučajevi, mogu igrati važnu ulogu u prenošenju virusa u zajednici. Ova tvrdnja je u suprotnosti s ranijim studijama u kojima je navedeno da djeca rijetko prenose virus između sebe ili drugih ljudi, prenosi Klix.

Izvještaj je uslijedio nakon što je ove sedmice 260 uposlenika u školama u Džordžiji bilo spriječeno da počnu planirati ponovo otvaranje obrazovnih ustanova jer su bili zaraženi ili su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. To se desilo nakon ljetnog kampa. Iako su se svi u kampu, u kojem je bilo 600 mladih, pridržavali mjera, uključujući i osoblje koje je nosilo maske, zaraza je otkrivena nakon što je jedan tinejdžer razvio simptome, a testiranje 344 osobe pokazalo je da je njih 260 zaraženo.

– Rezultati pokazuju da se virus bez problema širi u okruženju mladih preko noći, što rezultira visokom stopom infekcija među svim starosnim grupama, uprkos naporima odgovornih da provedu većinu preporučenih mjera za sprečavanje prenošenja. Asimptomska infekcija je bila česta i potencijalno je doprinijela neotkrivenom prijenosu. Ovaj izvještaj nadopunjuje niz dokaza koji pokazuju da su djeca svih uzrasta podložna infekciji i suprotno ranijim izvještajima, mogu igrati važnu ulogu u prenošenju – stoji u izvještaju CDC-a.

Dio problema leži i tome, objasnio je harvardski epidemiolog Villiam Hanaž, što su mnoge zemlje ranije zatvorile škole, ostavljajući malo prostora za proučavanje da li se i kako virus prenosi među djecom.

– Studije napravljene u domaćinstvima pokazale su da se djeca rijetko zaraze i da rijetko prenose infekciju. Međutim, sve te studije počinju s identifikacijom osobe koja je zaražena, a zatim testiranjem osoba oko nje. Sada, jer djeca imaju manju vjerovatnoću za ozbiljnu bolest ili simptome, to znači da će odrasla osoba biti identificirana kao indeks slučaj. A onda se pretpostavlja, ukoliko se utvrdi da je dijete zaraženo, da je odrasla osoba prenijela infekciju. Druga stvar je to što su škole zatvorene i što su se sprečavale druge interakcije među djecom pa su bile i ograničene mogućnosti uspostavljanja kontakata putem kojih bi se virus mogao prenijeti. Dakle, nismo imali priliku vidjeti interakcije koje će se desiti u slučaju otvaranja škole – kazao je Hanaž.

Međutim, ističe da su posljedice za djecu mnogo veće ukoliko škole ostanu zatvorene, pod uslovom da je transimisija u zajednici mala.

– Ako je transmisija u zajednici velika ili ima tendenciju rasta, otvaranje škola bi to samo moglo pogoršati. Nije jasno koliko – kazao je.

Situacija od koje sve zemlje strahuju jeste iskustvo Izraela, gdje je brzo i potpuno otvaranje škola rezultiralo ponovnim oživljavanjem virusa. Djeca su se u toj zemlji u maju vratila u škole, ali zbog širenja virusa već prije ljetnog raspusta zatvoreno je 100 škola, a hiljade učenika i nastavnika završile su u karantinu.