BANJALUKA, 27. aprila – Uskoro bi trebalo da počnu radovi na izgradnji mosta u banjalučkom naselju Česma.

Tako bi višedecenijski problem u gradu na Vrbasu bio konačno riješen. O ovoj temi razgovarano je i tokom posjete državnog vrha Srbije Banjaluci.

Vrijednost radova je između pet i sedam miliona maraka.

Obale Vrbasa u banjalučkom naselju Česma spojiće most dužine 150 metara, sa dvije saobraćajne trake ukupne širine sedam metara, pješačkim i biciklističkim stazama. Most će biti izgrađen 50 metara uzvodno u odnosu na lokaciju starog mosta, porušenog u poplavama 2014.

Umjesto preko Vrbasa mještani Česme godinama su morali preći kilometre kako bi obilaznicom stigli do centra Banjaluke.

Sve se zakomplikovalo majskim poplavama 2014. godine kada je jedini most odnijela bujica rijeke.

Zbog nepostojanja mosta, putuje se duže. Najteže pada radnicima i učenicima. Čak su smanjene i linije gradskog prevoza. Bolja putna komunikacija je prioritet.

– Autobuski prevoz ide kroz Vrbanju, kruži. Igradnjom novog mosta sve bi se to skratilo 4-5 kilometara – kaže Miladin Maličević, predsjednik MZ Česma.

Procjenjuje se da će za izgradnju mosta u Česmi biti potrebno oko sedam miliona maraka. Cijeli projekat će finansirati Putevi Republike Srpske.

– Pet miliona je iznos vezan za most, a dva miliona za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koji su u nadležnosti grada Banjaluke – pojasnio je Davor Kostrešević, direktor “Puteva Srpske”.

Iz gradske uprave tvrde -projektna dokumentacija je spremna. U toku je procjena koliko će novca biti potrebno za eksproprijaciju zemljišta.

RTRS