SRBAC, 24. oktobra – Betonski zid u Prijebljezima kod Srpca, čija izgradnja je u toku, dugoročno će spriječiti izljevanje Vrbasa kao za vrijeme nedavnih poplava.

Betonski-zid-u-Priejbljezima-foto-Milan-Pilipovic

Ovdje još nisu nadoknadili šteti od 10 miliona KM iz 2014. godine kada je Vrbas poplavio desetak sela od Prijebljega do Srpca, a isto se ponovilo i u martu ove godine.

Tada se ispostavilo da nasip ne može izdržati vodenu bujicu i da su neophodne dodatne utvrde. Zato je izgradnja betonskog zida od neprocjenjive važnosti, kažu mještani Prijebljega koji napokon spokojno dočekuju zimu.

Građevinarima „Keso-prometa” iz Zvornika pogoduju vremenski uslovi, a poslovi teku planiranom dinamikom, kaže Momčilo Ristić, poslovođa na ovom gradilištu.

– Koristimo svaki lijep dan da uradimo što više posla jer je dionica duga 2.200 metara. Biće to čvrst i stabilan infrastrukturni objekat koji će dugoročno spriječiti izljevanje Vrbasa – rekao je Ristić za Srpskainfo.

Projekat se realizuje u okviru programa „Upravljanje rizikom od poplava u RS“ koga implementira Evropska investiciona banka, a investitor je Javno preduzeće „Vode Srpske”.

Mještani Prijebljega i susjednih sela sa velikim interesovanjem prate radove, sjećajući se kataklizmičnih poplava prije četiri godine kada se stotine dobrovoljaca u ovom mjestu borilo da odbrani ravničarski dio srbačke opštine.

– Vrbas je danima predstavljao noćnu moru za sve nas. Krajnjim naporom je spriječeno izlijevanje preko nasipa i odbranjen Srbac od vodene stihije, koja je sve nosila i urušavala – kažu stanovnici ovog kraja.

Mlađan Dragosavljević, načelnik Srpca ističe da će na pojedinim mjestima nasip biti podignut za 120 centimetara, što je dovoljno, prema procjenama stručnjaka, da spriječi izljevanje Vrbasa.

 

– Ova investicija je dio projekta rekonstrukcije vrbasko – savskog nasipa u Srpcu ukupne dužine 9.200 metara za šta je izdvojeno 3.100.000 KM. Projektom je obuhvaćeno 5.200 metara savskog i 4.000 metara vrbaskog nasipa. Rok za završetak svih poslova je godinu dana – navodi Dragosavljević.

Istovremeno, prvih dana oktobra počeli su radovi i na rekonstrukciji savskog nasipa u Srpcu, takođe, oštećenog tokom poplava u martu ove godine.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Štete koje smo tada pretrpjeli na građevinskim objektima, poljoprivredi i javnoj infrastrukturi procjenjene su na 228.000 KM. Naročito velike troškove odbrane od poplave imali smo ove godine na savskom nasipu. Koristeći mehanizaciju i pomoć dobrovoljaca iz drugih sredina, postavili smo hiljade vreća na kritičnim mjestima da bi zaštitili nasip i spriječili izlijevanje Save u gradsku zonu – rekao je Dragosavljević ukazujući na važnost poslova u Prijebljezima, te okolini Srpca.

Inače, u sanaciju vodoprivrednih objekata u ovoj opštini Vlada RS je uložila 3.200.000 KM. U toku je rekonstrukcija crpnih pumpi na području srbačke opštine za šta je obezbijeđeno dodatnih 2.500.000 KM.

Foto Milan Pilipović/RAs Srbija

 

– Kada se uzme u obzir i započeti projekat sanacije vrbasko – savskog nasipa, ukupna ulaganja u jačanje sistema odbrane od poplava na području srbačke opštine su 8.800.000 KM – kazao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS prilikom posjete ovom kraju, gdje je takođe u toku rekonstrukcija savskog nasipa od Gradiške do Srpca.

Asfaltiran put u Malim Sitnešima

U Malim Sitnešima kod Srpca asfaltiran je put dužine kilometara i po. Novac za ovu važnu dionicu od 315.830 KM obezbijedila je Vlada RS. Planirana je i izgradnja trotoara, čime će dionica biti kompletirana i bezbijedna za pješake i ostale učesnike u saobraćaju. U završnici su i radovi na rekonstrukciji puta Gornji Srđevići – Sitneši. Planirano je da taj posao vrijedan 720.000 KM bude završen do kraja oktobra.

 

Srpskainfo