BEOGRAD, 09. aprila – Paradajz, uvoz iz Turske, sa deklaracijom na kojoj piše da kora nije za ljudsku ishranu, izazvao je pravu pometnju i strah kod potrošača. Tragom fotografije na društvenim mrežama inspektori Fitosanitarne inspekcije koracima unazad, proverili su uvoznika kao i dozvole za uvoz i ustanovili da je taj paradajz bezbedan za jelo, kao i da je prošao sve zakonom propisane kontrole.

Pa otkud natpis na deklaraciji?

– Sa sigurnošću tvrdimo da je taj paradajz bezbedan za ishranu. Reč je o tehničkoj grešci i propustu uvoznika, koji se inače bavi uvozom agruma, pa se na deklaraciji našao natpis “kora nije za ljudsku ishranu” – kaže za “Blic” Nenad Milojević, načelnik Fitosanitarne inspekcije ministarstva poljoprivrede.

Погледај слику на ТвитеруПогледај слику на Твитеру

Marko Samardžija@pile_istoka

OVO JE DOŠLO DO MENE SA KVANTAŠA! Paradajz uvezen iz Turske sa naznakom na etiketi: KORA NIJE ZA LJUDSKU ISHRANU!!!!

Gde je ovo dalje otišlo?? Kome će ovo dalje da prodaju?

Uvezeno 21,7 tona iz Turske

Proverom je utvrđeno da je paradajz koji ima spornu deklaraciju, uvezen iz Turske 24. marta, i to u količini od 21,7 tona. Na granici je obavljena kontrola pošiljke, uzorkovanje, kao i provera bezbednosti na pesticide. Uzorci su poslati u laboratoriju, a rezultati su stigli 27. marta.

– Utvrđeno je da je paradajz bezbedan za ishranu i dozvoljeno je da uvoznik može da ga stavi u promet. Deklaracija je bila u skladu sa pravilnikom i nije bilo obeležja da kora nije za ishranu. Pretpostavka je, a to smo u razgovoru sa uvoznikom shvatili da je možda došlo do tehničke greške, jer se oni bave i uvozom južnog voća, te je ona ostala na delu deklaracije, kao preporuka i tako napravila pometnju – ističe Nenad Mijailović, načelnik fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Na “kvantašu” nema “tog” paradajza

Naknadnom kontrolom Kvantaške pijace u Beogradu, utvrđeno je da paradajza sa spornom deklaracijom, a gde je navodno fotografija i nastala, više nema. Nezvanično smo čuli, i da je možda i konkurencija umešala svoje prste…

Posle svega nameće se pitanje, da li ako limun ima preporuku na deklaraciji da kora nije sa ishranu to znači da on ipak u sebi ima nedozvoljene supstance, i da ga uopšte ne treba koristiti, naš sagovornik ukazuje da se i prilikom uvoza limuna ispituje bezbednost celog ploda uključujući i koru. Samo sa dozvolom, a nakon svih laboratorijskih analiza, limun iz uvoza može da se stavi u promet.

Limun na posebnoj “lupi”

Limun obavezno prati FOTO: ROB & DANI / FLICKR
Limun obavezno prati

– Limun se naročito ispituje zbog toga što se kora prska a kako bi što duže trajao. Ispituje se nivo pesticida kao i kontraminata, a naročito se kontrolišu oni uvoznici kod kojih je bilo ranije propusta. U slučaju da se utvrde nepravilnosti, proizvod se uništava u prisustvu inspektora i uvoznika – kaže Nenad Milojević.

Da li su još neki agrumi sporni, kada je reč o kori? Naš sagovornik odgovara da nije bilo otkrivenih nepravilnosti ni kod pomorandži, ni mandarina, ni grejpa.

Goran PapovićFOTO: RAS SRBIJA
Goran Papović

Goran Papović, iz Nacionalne organizacije potrošača, ističe za “Blic” da na žalost kada nije sezona određenom voću i povrću, se dešava da ono na sebi ima i neke supstance koje nisu preporučljive u ljudskoj ishrani. To važi za ono koje stiže u Srbiju iz daleka, brodskim transportom, te stoga savetuje oprez i da se voće ili povrće uvek opere.

– Paradajz se recimo tretira etilenom da bi brže sazreo, kao i fungicidom, kako se ne bi buđavio. Ova situacija sa deklaracijom na kutiji paradajza na kojoj piše da kora nije za ljudsku ishranu je u svakom slučaju čudna i nemam logično objašnjenje – kaže Papović.

 

Blic