LAKTAŠI, 03. februara – Na autoputu Banjaluka – Gradiška saobraćaj se jutros zbog velike količine padavina odvija otežano, a slično je i u gradovima zapadne BiH.

putari

Iako su meteorolozi najavili zahlađenje sa pogoršanim vremenom, putare je snijeg ponovo iznenadio.

Vozači su posebno ogorčeni što autoput nije uopšte očišćen, pa su primorani da se kreću po već utabanoj stazi.

Hladni talas je još sinoć stigao iz Hrvatske u BiH.

Na području Krajine zbog sniježnih padavina saobraćaj se odvija otežano, posebno na putnim pravcima Kotor Varoš-Teslić preko Borja, Mrkonjić Grad-Glamoč preko Mliništa, Šipovo-Novo Selo, Kola-Čađavica i Karanovac-Kneževo-Turbe, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

U Federaciji BiH (FBiH) nove sniježne padavine otežavaju saobraćaj na magistralnim putevima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Bihać-Velika Kladuša.

Saobraćaj bez smetnji, ali potreban oprez zbog klizavih kolovoza
– Na putnim pravcima koje održava preduzeće “Romanijaputevi” stanje je jutros povoljno i saobraćaj se odvija bez smetnji – rekao je tehnički direktor ovog preduzeća Dragan Buloščić. On je naveo da se zbog kiše i klizavih kolovoza vozačima preporučuje oprez.

U nadležnosti “Romanijaputeva” je održavanje i čišćenje magistralnih i regionalnih puteva na Sarajevsko-romanijskoj regiji, i to od Lapišnice preko Podromanije do Han Pijeska, od Vardišta do Čajniča, a među prvim prioritetima nalaze se oba pravca prema Jahorini, preko Pala i Trebevića.

U Banjaluci saobraćaj otežan, sve ekipe na terenu
Obilne sniježne padavine jutros otežavaju saobraćaj na području Banjaluke, a sve ekipe zimske službe su na terenu i čiste snijeg.

Šef zimske službe “Eko-euro tima” Ljubiša Balaban rekao je da su očišćene prioritetne saobraćajnice na dijelu gradskog područja gdje su oni angažovani, te da se čiste sporedni putevi.

Balaban je naveo da je snijeg počeo da pada oko 5 časova jutros, a da su prve ekipe na teren izašle oko 6.30, te da na čišćenju snijega radi 30 voznih jedinica.

Radoslav Čubrilović, rukovodilac održavanja puteva na seoskom području gdje je angažovana zimska služba “Eko-euro tima”, rekao je da su prohodni prioritetni putevi na području Stričića, Krupe i Rekavica, da su sve ekipe na terenu.

Prema njegovim riječima, na području Stričića visina sniježnog pokrivača je dvadesetak centimetara.

Čubrilović je dodao da snijeg pada intenzivno, ali da nema posebnih problema.

Dežurni meteorolog Hidrimeteorološkog zavoda Republike Srpske Draško Rudan rekao je da je visina snijega u Banjaluci jutros u 8 časova bila 11 centimetara.

– Snijeg će padati tokom dana s tim što će jenjavati, neće biti umjerenog intenziteta kao sada – rekao je Rudan i dodao da se prestanak padavina očekuje sutra.

On je istakao da će snijeg padati u cijeloj Republici Srpskoj, s tim što će kiše biti na istoku i u nižim predjelima, kao i u Hercegovini, piše EuroBlic.

Rudan je naveo da je, prema mjerenjima u 7 časova, najviše snijega palo u Krupi na Uni gdje je visina sniježnog pokrivača 20 centimetara, na Mrakovici 15 centimetara, Prijedoru i Novom Gradu 10 centimetara.

On je napomenuo da su na području Hercegovine pale velike količine kiše, posebno u Gacku gdje je u protekla 24 časa palo 137 litara po metru kvadratnom.

Snijeg donio nevolje
Dolaskom snijega počeli su i nestanci struje. Naselje Dragočaj u Banjaluci od jutros je bez električne energije.

– Seoska područja Novog Grada i opština Krupa na Uni zbog sniježnih padavina od jutros su bez električne energije – rečeno je u Centru za obavještavanje u Novom Gradu.

U “Elektrodistribuciji” u Novom Gradu kažu da su sve ekipe na terenu i da rade na otklanjanju kvarova.

Na putevima na području obe opštine ima mokrog snijega na kolovozima, koji usporava saobraćaj.

Visina snijega u nižim krajevima je deset centimetara, a u višim 20 centimetara. Snijeg i dalje pada jakim intenzitetom.

U Hecegovini udari vjetra do 90 kilometara na sat

U Hecegovini duva olujni jugo i pada kiša. Udari južnog vjetra u Trebinju jutros su do 90 kilometara na sat.

Za sada nema prijavljenih šteta od vjetra. Povremeno dolazi do prekida struje u seoskim područjima.

U Gacku je od juče palo preko 136 litara kiše. Kiša i dalje pada na sjeveru Hercegovine, a u Gacku je jutros izmjereno 8 stepeni iznad nule.

(srpskacafe/ATV)