LAKTAŠI, 10. decembra – Kako proslaviti sve dolazeće praznike a ne ostati bez novca do naredne plate, dilema je većine Srba koji žive od prvog do prvog. Januar mesec je, kažu, najduži mesec u godini, jer se na regularne troškove nadovezuju i izdaci za proslavu krsnih slava, Nove godine, Božića, Srpske nove godine.

images

Do sredine januara neophodna vam je poveća svota novca kako biste pokrili sve troškove, ali ne samo to, potrebno je i premostiti do narednog meseca. Ukoliko niste štedeli, kako ne biste upali u dugove, potrebno je delovati ekonomično, a opet dočekati praznike a da vam ničega ne manjka na trpezi.

Domaćice kažu da se tajna uštede krije u ranijoj kupovini, jer kako se bliže praznici cene skaču. Gordana Livada u razgovoru za “Blic” otkrila nam je njenu tajnu uspešne kupovine, kojom uštedi i do 40 odsto.

Gordana Livada
FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Gordana Livada

– Svi volimo praznike, ali zaista se tokom decembra i januara nakupi mnogo troškova. Moja porodica kreće od krsne slave Svetog Nikole, pa do Pravoslavne, a kako red nalaže – ide prvo posno, pa masno, dakle riba, pa prase. Ono što ja praktikujem i prilično uštedim je što ribu i prasetinu kupujem ranije. Kolače sama pripremam, orahe i lešnike kupujem takođe ranije, na početku decembra kilogram oraha na pijaci košta oko 14 KM, da bi kako se bliži kraj meseca cena skočila i do 20, u prodavnici pola kilograma oraha košta oko 8 KM – objašnjava Gordana.

Okupljanje kod kuće jedno je od najjeftinijih, a ujedno i najpraktičnijih dočeka Nove godine, najpre jer svako od gostiju biva zadužen da pripremi nešto od hrane kako se domaćin ne bi sam izlagao trošku.

– Sa prijateljima se okupljamo svake godine i imamo dobru praksu da je svako zadužen za nešto. Doček ne košta puno, svi smo opušteni, ne potrošimo puno. U zavisnosti od toga da li neko posti ili ne, za Novu godinu se po nekom običaju ili jede prase (ukoliko mrsi) ili riba (ukoliko posti). Za Božić je takođe sve ranije kupljeno, i jeftinije je onda za 30 do 40 odsto, nego da se kupuje u poslednjem trenutku. Prase je svakako neizostavno. Kupovinom ranije troškovi se dele na dva primanja, i to je velika prednost, dodaje Gordana.

Cene u marketima, akcije, pijaca, obiđite sva prodajna mesta i kupujte tamo gde je najpovoljnije. Ukoliko kupujete meso, svratite do mesare koja daje akcijski popust, meso je svežije, ali i jeftinije. Ukoliko želite da spremite posnu trpezu (s obzirom na to da je Božićni post u toku) sa filetima oslića možete proći dosta jeftinije nego da kupujete neke skuplje varijante.

Iznesite zimnicu koja će zameniti skupe salate, kada su slatkiši u pitanju, napravite ih sami, od istih sastojaka imaćete više vrsta. Ukoliko imate nekoliko vrsta vina i rakije u kući, nema potrebe da kupujete dodatno, a dogovorite se sa prijateljima ko će šta doneti, i za svega 20KM  po osobi možete u dobroj atmosferi i sa bogatom trpezom ući u Novu godinu.

Mladi kažu da se najčešće zabavljaju na trgovima, a kasnije se okupljaju sa društvom ili u nekom lokalu ili u kućnoj režiji. Student iz Niša Jovan Milić kaže da je najvažnije dobro raspoloženje i odabrano društvo, a za odlazak u restoran najbolje je odabrati reprizu dočeka jer je skoro duplo jeftinije.

– Svakako je najbolje da se za doček okupimo u nekom stanu ili još bolje studentskom domu i da svako od nas donese malo pića, kolača, slatkiša… Sigurno u svakoj grupi sa kojom se družite neko ima jake zvučnike, priključite ih za računar i eto žurke snova. Kasnije možete izaći na terasu, gledati vatromet pa možda i zaprositi devojku, zašto da ne. Verujte mi na reč, slavili i u pećini, ako ste sa voljenim ljudima to će biti najbolji provod na svetu – objašnjava Jovan.

Jovan Milić
FOTO: B. J. / PRIVATNA ARHIVA
Jovan Milić

Pokloni su takođe neizostavni deo svake Nove godine, ukoliko imate puno prijatelja znači da ćete morati izdvojiti nešto više novca kako bi im priuštili poklon. Savet je da i tu kupovinu treba obaviti ranije.

Darujte nekome šolje za kafu, razne suvenire, lepi a pristupačni su komadi nakita… sve je na početku meseca jeftinije.

Maja Kamenov
FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Maja Kamenov

– Razmišljajte unapred, pogledajte cene i akcije, osmislite neki poklon i napravite sami. Okrenite se bliskim ljudima koji male znake pažnje doživljavaju kao najskuplji poklon – kaže sugrađanka Maja Kamenov.

Namirnice koje su skuplje uoči praznika

Praseće pečenje ➜15-17 KM po kilogramu

Živa mera praseta ➜ 3,5-4,5 KM po kilogramu

Orasi ➜ 15-19KM   po kilogramu

*trenutne cene na pijacama