LAKTAŠI, 17. jula – Stanovnici Lužana u blizni Gradiške izgradili su sportski centar, a godinama zapuštene objekte, terene i šikare pretvorili u mjesta masovnog okupljanja za sve generacije.

Radnim akcijama te uz pomoć više donatora obnovili su društveni dom, terene za fudbal, odbojku i druge sportove, uredili obližnje šumarke, napravili parking, puteve, staze za rekreativce i bicikliste na ukupnoj površini od 7,5 dunuma. Riječ je o opštinskom zemljištu koje koristi Mesna zajednica Lužani.

U domu su prostorije za stoni tenis, šah, sastanke i zabavu, a u ovom objektu rezervisali su mjesto za seosku biblioteku. Osim toga, kaže Nenad Gajić, predsjednik Sportskog društva „Lužani“, odlučni su da dovrše streljanu za gađanje vazdušnom puškom i pištoljem.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

 

– Poslije dugogodišnjeg tavorenja, stalnog propadanja i gašenja mnogih domaćinstava, odlaska mladih u svijet bez povratka, odlučili smo da sudbinu Lužana uzmemo u svoje ruke, da pokušamo nešto promijeniti. Nekoliko entuzijasta, vrijednih mještana koji vole svoje selo, povelo je akcije i ličnim primjerom ukazalo na put opstanka – rekao nam je Gajić navodeći mnoge radne akcije, masovan odziv i nagle, pozitivne promjene u Lužanima, gdje se stalno povećava broj stanovnika.

Među njima je 52 njih do 18 godina i još toliko od 18 do 25 godina života, izračunali su seoski statističari navodeći podatak da u Lužanima ima 250 stanovnika.

– Ohrabrujuće je da imamo sve više porodica sa troje djece, što je za nas veoma važno. To je činjenica koja našem selu daje šansu da preživi, da gradi svoju svjetliju budućnost – kazali su nam entuzijasti iz Lužana potencirajući mnoge programe kojima žele ojačati društveni život, obezbijediti djeci i omladini sadržaje za svakodnevna okupljanja, sport, rekreaciju, kulturu, zabavu, umjetnost…

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

 

– Do skora nismo imali mjesto gdje ćemo provoditi slobodno vrijeme, razgovarati, jačati odnose u selu i zajednički planirati vlastiti napredak. Svako je ponešto predložio i krenuli smo na posao. Iskrčili smo šikaru pored doma, dio pretvorili u parking, a ostalo ćemo urediti za sadržaje u prirodi – ispričao nam je Goran Galić, jedan od inicijatora akcija u Lužanima.

Zajedno s njim u istoj ulozi su Željko Sladojević, Dušan Ristić, Dragan Janjanin,  Mihajlo Bajić, Danijel Šinik, Ljubomir i Mihajlo Marjanović, Srđan Bajić…

 

Osim davno započete ali nedovršene streljane, u Lužanima su odlučni da asfaltiraju terene za košarku, odbojku, rukomet i mali fudbal, a prioritet su dali i seoskoj biblioteci.

 

– Imamo travnate terene višestruke namjene, neophodni su nam i asfaltni ali to ne možemo sami obezbijediti. To nam nedostaje isto kao i biciklističke staze. U potkrovlju doma odredili smo prostoriju za biblioteku. Javilo nam se više donatora za knjige i tu mogućnost nastojimo što prije iskoristiti – naglašava Dušan Ristić, sekretar Sportskog društva „Lužani“ i odbornik u Gradskoj skupštini Gradiška.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Djecu i omladinu želimo dovesti na sportske terene jer se to nametnulo kao najvažniji zadatak. Moderne tehnologije, kompjuteri, video igrice, Internet, tv… djecu su odvojili od sporta. Nikog više lopta ne interesuje, gase nam se klubovi. To je problem modernog doba protiv kojeg se snažno i odlučno borimo – ističu naši sagovornici u Lužanima koji krajem jula organizuju veliki turnir u malom fudbalu.

– Svake godine, verujemo da će tako biti i sada, u našem selu okuplja se po nekoliko desetina fudbalskih ekipa čije utakmice prati u prosjeku 1.500 gledalaca iz nekoliko susjednih sela. To je naš najveći praznik, kruna borbe za život sela – rekao  je Dragan Janjanin, koji je finasirao fasadu na društvenom domu.

U Lužanima navode i pomoć gradske uprave, više privrednika, pojedinaca, a najviše vrijedne mještane koji radnim akcijama stvaraju uslove za bolji život.

Osam sekcija

U Sportskom društvu “Lužani” deluje osam sekcija. To su  atletika, biciklizam, stoni tenis, streljaštvo, mini fudbal, odbojka, pikado i šah.

Drvored

Mještani Lužana planiraju urediti park u sportsko-rekreativnom centru. Osim autohtonih stabala žele na jesen zasaditi red lipa i drugog ukrasnog bilja.

 

Srpskainfo