Na osnovu zaključka s jučerašnje vanredne sjednice Vlade RS, danas je u UKC Republike Srpske obavljeno uzorkovanje kiseonika koji se svakodnevno koristi u ovoj ustanovi.

Uzet uzorak kiseonika iz UKC Srpske: Rezultati stižu najkasnije za dva dana (VIDEO, FOTO)
FOTO: UKC/SCREENSHOT

Tehničko lice inostrane laboratorije ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta uzelo je uzorak iz centralne cisterne danas u 10 časova.

– Uzorak u boci je zapečaćen i trenutno je na putu prema ovlaštenom laboratoriju – saopšteno je iz UKC.

Proceduri uzorkovanja je prisustvovao Ivan Petrović, vršilac dužnosti generalnog tehničkog inspektora u Inspektoratu Republike Srpske.

– Rezultate očekujemo u najkraćem roku, u slijedećih 48 sati, kada ćemo dati sve detaljne informacije o procesu – poručeno je iz UKC.

FOTO: UKC/SCREENSHOT
FOTO: UKC/SCREENSHOT

Podsjetimo, Srpsku danima trese afera “Kiseonik”, jer se sumnja u ispravnost medicinskog kiseonika u bolnicama i dozvola za njegovu nabavku. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prošle sedmice je u javnost iznio tvrdnje da firma „TGT Tehnogas“ iz Laktaša nema dozvolu za promet lijekova, odnosno medicinskog kiseonika, koji se koristi kao lijek. Stanivuković je podnio prijavu tužilaštvu, jer se, kaže, u UKC RS isporučuje kiseonik koji nije prošao kontrole, a posao je povjeren firmi koja ima dozvolu za uvoz tehničkog, ali ne i medicinskog kiseonika.

U međuvremenu, mediji su objavili da je i bolnica u Trebinju koristila industrijski kiseonik, a ne medicinski.