LAKTAŠI. 4. juna- Prema procjenama, u Republici Srpskoj se uzgaja oko 24 hiljade koza, ali kozarstvo još nije dovoljno razvijeno u odnosu na potencijal. A da može biti profitabilno, potvrđuje i primjer sa farme Vilenik, u opštini Laktaši.

Mnogo je razloga zašto kozarstvo nije dovoljno razvijeno u Srpskoj. Јedan od osnovnih je nepovoljna pasminska struktura u kojoj je dominantna balkanska sorta koja u odnosu na neke druge, daje manje mlijeka.

Koze - Foto: RTRS

Slavko Tošić, iz Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, Područna jedinica Gradiška, kaže da balkanska sorta koza u jednoj laktaciji koja traje od dva do četiri mjeseca daje 130 litara mlijeka, dok alpska koza u laktaciji od 280 dana daje od 700 do 900 litara mlijeka.

Upravo zbog ovih razloga na farmi Vilenik opredijelili su se za uzgoj alpskih koza.

Darko Kondić, rukovodilac farme Vilenik, kaže da je farma počela s uzgojem koza prije šest-sedam godina, jer su vidjeli perspektivu i mogućnost plasiranja ovih proizvoda.

Potražnja za kozjim sirom koji je skuplji od kravljeg, ali je i proizvodnja zahtjevnija – velika je i na domaćem, i na stranom tržištu. Zbog toga su se na farmi opredijelili isključivo za proizvodnju polutvrdog kozijeg sira.

 

Miroslav Kašterović, tehnolog na farmi Vilenik, kaže da proizvode sto odsto prirodne proizvode i da insistiraju da ti proizvodi nemaju aditiva, niti konzervansa.

I pored pozitivnih iskustava farme Vilenik, malo je stočara u Srpskoj koji se odlučuju za uzgoj koza, iako takvu proizvodnju Ministarstvo poljoprivrede u značajnoj mjeri subvencioniše.

Radovan Sekulić, iz Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, Područna jedinica Gradiška, kaže da je za uzgoj koza predviđen podsticaj do 15 hiljada maraka, a u okviru ove mjere predviđen je i podsticaj za nabavku kvalitetno priplodnih jarića.

Farma koza Vilenik oživjela je ovaj dio laktaške opštine, u koji, zbog kozjeg sira, sve češće svraćaju kupci. Država subvencioniše kozarstvo, pa vlasnici – bračni par Krunić, kažu da bi to mogla biti šansa za sela u mnogim krajevima Republike Srpske.

/RTRS/