SRBAC, 07. februara – Mnoge njive, vrtovi, voćnjaci i bašte, a posebno fudbalski stadioni u Lijevče polju su na meti brojne populacije krtica. Na najvećem udaru su fudbalski stadioni o čemu svjedoči primjer FK “Povelič” iz istoimenog mjesta kod Srpca.

Krtica je sitni sisar koji živi ispod površine zemljišta, neumorno kopa tunele i pravi krtičnjake na površini zemlje. Hrani se isključivo životinjskom hranom, kišnim glistama i insektima. Ne hrani se biljkama, već ih samo podriva.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Najveći problem sa krticama su njihovi krtičnjaci, koji nastaju kada počnu izbacivati zemlju iz svojih hodnika. Ovi krtičnjaci su smetnja vlasnicima lijepo uređenih travnatih površina i dvorišta. Podrivanjem zemljišta ispod biljaka, odvajaju korjenov sistem biljke od zemljišta, usljed čega može doći do sušenja trave.

U narodu postoje mnoge metode odvraćanja ili protjerivanja krtica u komšiluk, ali se malo šta pokazalo efikasnim. Fudbaleri iz Poveliča koji se takmiče u petoj ligi još nisu pronašli način kako da istjeraju krtice sa svoga stadiona.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Stadion FK Povelič u Prijebljezima

 

-Probali smo svašta, ali do sada nije uspjelo ništa. Saznali smo zimus da plastičnu bocu od mineralne vode škarama treba odrezati na pola, odvrnuti čep i sa grlom prema dolje, gurnuti u rupu krtičnjaka. Vjetar koji duva iznad boce vrtloži se i stvara zvukove koji se prenose u podzemne hodnike a koji iritiraju krticu – kažu naši sagovornici u Poveliču.

 

Drugi način je tjeranje krtica pomoću kuglica vate natopljenih limunovim uljem koje takođe treba postaviti u rupe. Miris limuna koji je ljudima ugodan, krtica ne podnosi, uvjeravaju Poveličani.

Pojedini ultrazvučni i električni uređaji, koji se koriste kao sonde pobodene u zemlju, emituju talase koji ometaju krtice da normalno žive i funkcionišu, pa najčešće odlučuju da se presele sa jedne na drugu lokaciju.

 

Srpskainfo