PRIJEDOR – Komisija za sprovođenje istrage uzroka vazduhoplovne nezgode, koja se dogodila 22. juna prošle godine na aerodromu Urije u Prijedoru, sačinila je zvanični izvještaj, u kojem se navodi da se incident dogodio nakon što je avionu, koji je vukao jedrilicu, djelomično otkazao motor, odnosno došlo je do pada njegove snage, a na nezgodu je, uz ostalo, uticalo neadekvatno gorivo.

Komisija je, naime, utvrdila da je za avion, koji je vukao jedrilicu, korišten auto- benzin kupljen na benzinskoj pumpi uz dodatak aditiva.

“Na nezgodu je uticalo samoincijativno korištenje neadekvatnog goriva (auto-benzin+aditiv) u uslovima ekstremno visokih spoljnih temperatura.

Korišteno je necertifikovano gorivo i pored izričite napomene – zabrane proizvođača i servisa za njegovo korištenje”, ističe se u izvještaju.

Kako se u izvještaju ističe, u toku polijetanja, u fazi poleta i početnog penjanja nakon polijetanja, na visini od oko 20 metara, došlo je do djelimičnog otkaza motora, odnosno pada snage motora na avionu.

“Nakon toga je pilot aviona kao šleper, blago skrenuo u lijevu stranu, a potom bez najave otkačio jedrilicu koju je vukao”, navodi se u izvještaju, a potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

Kako se dodaje, avion se nakon zaokreta vratio i sletio neoštećen, a otkačana jedrilica u djelimično kontrolisanom letu prinudno je sletjela na nepripremljen teren i pretrpjela je velika oštečenja, te je jedna osoba lakše povrijeđena.

Nezgoda se dogodila tokom izvođenja aviozaprege, u kojoj su učestvovali avion i jedrilica, radi izvođenja uvodnog leta sa potencijalno zainteresovanim kandidatom za obuku na jedrilici. Let je bio najavljen i odobren.

Nezavisne