Vakcina protiv koronavirusa koja postoji u obliku tableta mogla bi ove godine ući u prve faze kliničkih ispitivanja.

Oravax, kompanija koja radi na toj supstanci, objavila je u saopštenju za štampu da se nada da će započeti prvu fazu kliničkih ispitivanja na ljudima do juna.

Ovo je samo najranija faza razvoja vakcine. Ne postoji garancija za uspeh, a čak i ako uspe, može proći godinu dana ili više pre nego što bude odobrena za upotrebu (Moderna i Pfizer započeli su svoja prva ispitivanja na ljudima u martu, odnosno maju 2020. godine).

 

Oralne vakcine su opcija koja se procenjuje za vakcine „druge generacije“, koje su dizajnirane da budu skalabilnije (ekonomicnije), lakše za administraciju i jednostavnije za distribuciju.

Oravax je zajedničko ulaganje dve firme: izraelsko-američke kompanije Oramed i indijske kompanije Premas Biotech. U saopštenju za štampu od petka se navodi da bi isprobavanja mogla početi od juna.

Oralna vakcina bi mogla “potencijalno [omogućiti] ljudima da je sami uzimaju kod kuće”, rekao je u saopštenju Nadav Kidron, izvršni direktor kompanije Oramed.

Vakcina bi mogla da se isporuči u uobičajenom frižideru i čuva na sobnoj temperaturi, rekao je Kidron, “čineći je logistički lakšom bilo gde širom sveta”, objavio je Jerusalem Post.

U e-poruci upućenoj Insajderu, profesor Paul Hunter, profesor medicine na Univerzitetu Istočne Anglije, zvučao je oprezno.

„Biće nam potrebne pravilno sprovedene studije da bismo dokazali da vredi [oralne vakcine]“, rekao je on.”Ali one mogu imati značaj i za ljude koji su jako fobični prema iglama i mogu biti lakše i brže za primenu.”

Oralne vakcine takođe mogu ponuditi i druge prednosti u odnosu na vakcine primljene ubrizgavanjem u rame, rekao je Hunter za Insider.

„Stvar u sistemskim vakcinama (ubodi u rame) je u tome što one generalno vrlo dobro sprečavaju teške bolesti“, ali često nisu sjajne u sprečavanju infekcije.

Teorija kaže da će, ako se infekcija prvo dogodi u nosu i grlu, vakcine usredsređene na ta područja zaustaviti infekciju pre nego što se razvije do nečeg goreg.

Podaci o vakcini Oravax do danas nisu objavljeni. „Rezultati studija na životinjama su ohrabrujući“, rekao je Hunter za Insider. „Ali nemojte računati da rezultati na životinjama uvek daju iste rezultate kod ljudi“.

„Potrebne su nam studije ljudi“, rekao je.

Ispituju se  druge generacije vakcina, poput vakcina koje se sprejom unose kroz nos. Naučnici takođe proučavaju da li bi se vakcine mogle apsorbovati putem flastera.

Profesorka Sarah Gilbert, vodeća naučnica za razvoj vakcine Oxford / AstraZeneca, rekla je da Oxord procenjuje mogućnost razvoja tableta i oralnih vakcina u spreju za nos, objavio je Independent 25. februara.

Univerzitet Oxord odbio je da odgovori na pitanja o oralnim vakcinama koje je Insider objavio.

Druga kompanija, ImmunitiBio, sprovodi klinička ispitivanja faze 1 oralne verzije vakcine. Međutim, ovo bi se više koristilo kao podsticajna doza intramuskularnoj vakcini, nego samoj vakcini.

Do sada nije postignut nijedan test oralne vakcine protiv COVID-19 na ljudima.

Krajem 2020. godine kompanija pod nazivom Vakart najavila je dobre rezultate u ispitivanjima na životinjama, ali u prvim ispitivanjima na ljudima dobila je razočaravajući odgovor.

 

Prevod: VLADARKA Izvor sciencealert