BANJALUKA, 12.januara – Isporuka prvih vakcina protiv virusa korona u BiH očekuje se krajem januara, rekao je juče Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

“Prvo će se vakcinisati zdravstveni radnici, stanovništvo starije od 65 godina i osobe koje rade u institucijama za smještaj starih i iznemoglih lica”, kazao je Tegeltija na sjednici Predstavničkog doma BiH i dodao da su ovo samo prve narudžbe te da je BiH pristupila takozvanom globalnom sistemu nabavke vakcine Kovaks i naručila 1,2 miliona vakcina.

“Kroz EU mehanizam dogovorena je nabavka 882.000 doza vakcina, a riječ je o dvije vakcine odobrene u EU”, naglasio je Tegeltija i dodao da, kada je u pitanju cijena vakcina, ona se kreće u nivou od 10 dolara i vjerovatno će se i ostale vakcine kretati u toj cijeni.

“Uplatili smo oko 12 miliona KM, a Savjet ministara BiH obezbijedio je oko dva miliona KM za skladištenje i distribuciju, od tih 1,2 miliona vakcina za vakcinaciju 20 odsto stanovništva”, naveo je Tegeltija.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, za “Nezavisne” je potvrdio da se prva isporuka manjeg broja vakcina u RS očekuje krajem ovog mjeseca i početkom februara.

“Plan vakcinacije ćemo sprovesti kroz primarni nivo zdravstvene zaštite, planiramo da kroz domove zdravlja i vakcinacione centre izvršimo najveći dio vakcinacije. Naravno da će biti formirani i dodatni punktovi, ali to će biti u skladu sa količinama koje nam budu dolazile, tako ćemo i vršiti samu vakcinaciju”, naveo je Zeljković. Dodao je da, kada se uzme u obzir da će prve doze vakcine biti rezervisane za osobe starije od 65 godine te zdravstvene radnike, neće biti problem aplicirati ovu vakcinu.

“Zdravstvene radnike ćemo vakcinisati u zdravstvenim ustanovama, čime će nam biti olakšana i ubrzana vakcinacija”, kazao je Zeljković, dodajući da je pretpostavka da će u prvom kontingentu stići nekoliko hiljada doza vakcina protiv virusa korona.

“Ova vakcinacija neće iziskivati veće pripreme, a dodatna edukacija osoblja, koja se odnosi na poseban način čuvanja i pripremu ove vakcine, biće sprovedena u narednom periodu”, rekao je Zeljković.

Dodao je da će u RS vakcine stići putem Kovaks mehanizma, te iz EU, ali da su u toku pripreme za proceduru nabavke ruske vakcine te da krajem februara očekuju i vakcine iz te zemlje.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS za “Nezavisne” potvrdili su da se prve doze vakcina putem Kovaks mehanizma mogu očekivati krajem januara, odnosno početkom februara.

“Poznato je i da se, u saradnji sa Predstavništvom RS u Ruskoj Federaciji, aktivno radi na nabavci vakcine ruskog proizvođača, a u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine”, naveli su u resornom ministarstvu.

Za 24 časa u BiH na virus korona pozitivno je bilo 125 osoba, dok je 28 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo kovida-19 preminulo. U RS je virus kоrоnа pоtvrđеn kоd 41 оsоbe, a prijavljeno je 13 smrtnih slučajeva, u FBiH je novooboljelo 78, dok je preminulo 12 osoba, a u Brčko distriktu registrovano je šest novih slučajeva zaraze, dok su tri osobe izgubile život.

Poslanici iz FBiH protiv ruskih i kineskih vakcina

Nenad Stevandić, poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu BiH, uputio je juče zahtjev da se u dnevni red uvrsti donošenje zaključka kojim ovaj dom od direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH traži da se prilikom registracije vakcina protiv virusa korona primjenjuje član 38. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Ovaj zahtjev nije dobio potrebnu većinu glasova iz FBiH i biće upućen na naknadno usaglašavanje u Kolegijumu, a Stevandić je istakao da treba ubrzati nabavku vakcina protiv virusa korona i omogućiti uvoz vakcina iz različitih zemalja, uključujući ruske i kineske.

Vakcinu prvo dobijaju

Zdravstveni radnici

Stanovništvo starije od 65 godina

Osobe koje rade u institucijama za smještaj starih i iznemoglih lica.

 

Nezavisne