BEOGRAD – Režiser filma “Dara iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević rekao je da će na pisanje kritičara filmskog magazina “Varajeti” Džeja Vajsberga, da je ovaj film “srpski nacionalistički pamflet”, uslijediti odgovori organizacija u Americi koje se bave Holokaustom.

– Na kritiku se obično ne odgovara, ali ovo nije kritika. Za 40 godina karijere još nisam video ovako nešto. Ovo nije kritika, niti je takvom smatraju distributeri kao ni mnoge organizacije koje se bave Holokaustom. Svi su zatečeni – rekao je Antonijević.

On je rekao da je Vajsbergovo pisanje o srpskom kandidatu za “Oskara” jedna vrsta političke etikete koja, prije svega, ima cilj da se zbune i uplaše glasači u Američkoj filmskoj akademiji, da se upozore da, glasajući za ovaj film, glasaju za nekakvu srpsku propagandu.

– U toj nazovi kritici, a zapravo pamfletu, ima samo jedna ili dve rečenice koje se tiču samog filma. Vajsberg kaže da mu se ne sviđa kraj zbog žjeftine emocijež. Možda je njemu jeftina, ali nama je bila veoma skupa i velikom krvlju smo je platili – rekao je Antonijević za “Večernje novosti”.

Antonijević je dodao da se većina Vajsbergovog teksta bavi priznavanjem da su svi fakti u filmu istiniti, a u isto vrijeme se film zove propagandom i traže neke sulude veze sa devedesetim godinama.

– Jednostavno, sve se stavlja u neku pseudoistorijsku prizmu. Našim žrtvama i svim ostalima, Jevrejima i Romima koji su stradali u Jasenovcu, uskraćuje se pravo na sećanje – naveo je Antonijević.

On je ocijenio da će ovaj tekst u “Varajetiju” definitivno nanijeti štetu filmu “Dara iz Jasenovca”, te dodao da je upravo zbog toga i napisan, jer je Vajberg čest gost u Hrvatskoj, gdje drži seminare, pa je jasno odakle ovo dolazi.

– Pogotovo mu smeta što je majka glavne junakinje Dare iz Mirkovaca. Vidimo da se tu ozbiljno radilo da se na bilo koji način dovede u sumnju ceo film. Ako je ovo srpska propaganda, ja ću taj bedž sa ponosom nositi i to mora da se radi u ime žrtava i u ime sećanja na sve stradale – rekao je Antonijević.

Kritičar “Varajetija” Džej Vajsberg, koji je čest gost u Hrvatskoj, napisao je da je srpski kandidat za Oskara “Dara iz Jasenovca” srpska nacionalisitička propaganda i “zamaskirana propaganda koja cinično koristi Holokaust da bi progurala zabrinjavajuću nacionalisitičku agendu”.

Prvi zvanični trejler za Film “Dara iz Jasenovca”, koji je objavila poznata američka distributerska kuća “101 studio”, moguće je pogledati na kanalu “Jutjub”, a u propratnom tekstu se navodi da je riječ o neispričanoj priči o brutalnim ubistvima Srba, Jevreja i Roma u koncentracionom logoru Jasenovac.

Među kratkim sekvencama u trejleru je i scena koja prikazuje okrvavljenog ustaškog zločinca Maksa Luburića, u tumačenju glumca Marka Janketića, sa nožem “srbosjekom” na ruci.

U trejleru se ističe da je film baziran na istinitim događajima.

Film autora Predraga Gage Atonijevića i scenariste Nataše Drakulić kandidovan je za nagrade “Zlatni globus” i “Oskar”.
U SAD ovaj film će početi da se prikazuje od 5. februara.

Producenti i distributer filma “Dara iz Jasenovca” navode da su gotovo sve dosadašnje kritike filma dobre, izuzev političkog pamfleta koji je u “Varajetiju” napisao Džej Vajsberg.

Producenti i “Megakom Film” ukazuju na činjenicu da Vajsberg nikada nije napisao kritiku za neki srpski film, dok gotovo redovno iznosi pozitivne kritike o bošnjačkim i hrvatskim ostvarenjima.

U saopštenju se navodi da je tekst Vajberga u “Varajetiju” do sada jedina negativna kritika filma koji govori o stradanju srpske djece u ustaškim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Iz direkcije “Filma” navode da ova kritika potpuno razotkriva namjere samog Vajsberga da umanji i relativizuje stradanje i genocid koji su se desili u Jasenovcu.

Ostali američki mediji ističu da i dalje postoje snažne i dirljive priče o Holokaustu koje do sada nisu ispričane.

Produkcija “Dare iz Jasenovca” navodi da tom filmu kao snažnom podsjetniku na sposobnost čovječanstva za nesaglediva zlodjela piše magazin “Keit end muvis”, navodeći da je “Dara” srpska istorijska drama koja pripovjeda jedinstvenu priču o Holokaustu.

– Koncentrisana je na genocid nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom ž40-ih godina. Glavni fokus je na Jasenovcu, lancu najozloglašenijih hrvatskh koncentracionih logora koje su neki istoričari nazvali balkanskim Aušvicom – navodi magazin.

Šokantno je da je njihova neizrecivo brutalna reputacija bila takva da su čak i nacisti bili zastrašeni njihovim divljanjem, piše ugledni magazin.

Produkcija pruža na uvid i citat iz te recenzije u kojem se navodi da reditelj Predrag Antonijević i scenaristkinja Nataša Drakulić otkrivaju strahote Jasenovca, ne dozvoljavajući da se iz perspektive devojčice umanji njegov obim djelovanja.

– Postoje trenuci kada se priča povuče od Dare kako bi nas dublje uronila u nehumanost kampa i otkrila obim njegovog djelovanja i naglasila sadističko djelovanje onih koji ga vode – navodi se u toj recenziji.

List “Drop d spotlajt” od mogućih 10 daje filmu najvišu ocjenu.

– Ovaj film je veoma moćan u pripovijedanju priče koja mora da se čuje. O strahotama koncentracionog logora edukovaće vas očima 10-godišnje djevojčice. Ovim filmom otvaramo oči jer nam pruža još jedan pogled na gotovo zaboravljenu istoriju – navodi kritičar.

Glas Srpske