Korisnici su delili snimke i govorili kako se na nebu odjednom pojavila “crvena, užarena lopta”. I zaista je tako. Užarena lopta je lebdela iznad grada, a dobro je zbunila i astronome u Beogradu.

Astronom Branko Simonović kaže da vatrene lopte na nebu Beograda nemaju nikakve veze sa satelitima, očigledno je da pripadaju niskom nebu. Njega je zbunilo to što se na snimcima ne vidi lepo šta je.

– Teško je reći šta je u pitanju, jer su snimci opskurni, ne vide se detalji, zumirani snimci su neupotrebljivi jer su defokusirani – objasnio je on.

Šta bi to, onda, moglo biti?

– Na prvi pogled deluje kao signalna raketa koju je neko ispalio, ona dugo može da ostane na nebu, a možda je balon na topli vazduh i slično, rekao sam prvo što mi je palo na pamet. NLO je legitimni izraz koji se odnosi na svako leteće telo koje je neidintifikovano. Ukoliko je detektovano od strane kontrole letenja, moglo bi da se podvede pod NLO – objasnio je, i dodao da NLO nije nužno vanzemaljac.

– Sedmog maja će biti novo lansiranje satelita Starlinka u vasionu, početkom juna sledi nova tura, dok ne ispune mrežu od 12.000 satelita – zaključio je Simonović u javljanu na TV Prva.

Pogledajte galeriju slika NLO iznad Beograda:

(Telegraf.rs)