LAKTAŠI, 24.jula – Vatrogasne jedinice u Republici Srpskoj spremne su da reaguju i ugase požare koji bi mogli da nastanu usljed visoke temperature vazduha na koju su upozorili meteorolozi, rekao je predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković.

vatrogasci2-copy

Stojaković je rekao da su vatrogasci još u proljeće obavili pripreme kada je riječ o ovogodišnjoj protivpožarnoj sezoni i požarima koji se očekuju u ljetnom periodu.

– To se odnosi i na spremnost vatrogasaca, opremljenost, provjeru ispravnosti opreme… Brojno stanje profesionalnih vatrogasaca je na zadovoljavajućem nivou u svim regijama, iako je uvijek poželjno da ih je što više – naveo je Stojaković.

On je podsjetio da je rizicima požara najizloženija Hercegovina, ali da iskustva govore da su takve pojave moguće i u ostalim područjima Srpske.

 

 

 

– Visoka temperatura je najavljena u naredna tri dana, ali već od vikenda se očekuje njen pad kao i određen nivo padavina, što će smanjiti rizik od požara u najvećem dijelu Srpske. Ipak, u Hercegovini i dalje postoji veći rizik od požara na otvorenom prostoru – rekao je Stojaković.

 

Stojaković je podsjetio da su se najopasniji požari u Srpskoj desili 2017. godine, nakon čega su izvučene pouke i iskustva, prema kojima je za gašenje požara najvažnije koordinisano djelovanje svih subjekata zaduženih za sprovođenje mjera zaštite od požara – od vatrogasaca do predstavnika lokalne zajednice, šumskih gazdinstava i drugih.

– Požari budu lakše suzbijeni ako svi preduzmu mjere iz svoje nadležnosti, radi obezbjeđenja sigurnosti građana – rekao je Stojaković.

On je građanima poručio da ne pale vatre na otvorenom prostoru, jer bi u tom smislu mogli da izgube kontrolu i izazovu požar.

– Takođe, ako primijete požar, najvažnije je da ga što prije prijave nadležnoj vatrogasnoj jedinici. Na taj način se požar najlakše, najbrže i sa najmanje štete po imovinu i ljude može ugasiti – poručio je Stojaković.

 

Srpskainfo