LAKTAŠI, 17. oktobra – Rast broja dolazaka i noćenja domaćih turista tokom ljeta koji su u banjama, na planinama, etno i drugim destinacijama u Republici Srpskoj iskoristili 18.723 turistička vaučera u okviru kampanje “Doživi Srpsku” ohrabrenje je za predstojeću zimsku sezonu koja uveliko kuca na vrata i šansa za opstanak turizma.
Da je kampanja “Doživi Srpsku” koja traje do 15. novembra, pun pogodak u vrijeme pandemije virusa korona saglasni su i hotelijeri i turistički radnici, a to najbolje potvrđuje podatak da je Srpska u avgustu ove godine imala 33 odsto više dolazaka i 24 odsto više noćenja domaćih gostiju nego u istom periodu prošle godine.Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović rekla je za “Glas Srpske” da je od marta do juna, kada je sve bilo zatvoreno u Srpskoj, bilo 82 odsto manje dolazaka i 78 odsto manje noćenja.- To je bila propast turizma i ne znam šta bi bilo da nije bilo turističkih vaučera. Za osam mjeseci zabilježili smo 124.487 dolazaka, a ostvareno je 362.524 noćenja. Iako je to manje u odnosu na prošlu godinu, jer stranaca gotovo da nije bilo, u julu i avgustu zahvaljujući vaučerima sezona je spasena – rekla je Jovanovićeva, naglasivši da je samo u julu bilo više od 16.000 domaćih gostiju, te da je  u avgustu taj trend nastavljen.

Jovanovićeva je rekla da su tokom ljeta najposjećenije destinacije bile “Banja Vrućica”, Jahorina, Trebinje i Nacionalni park “Sutjeska”.

– Imajući u vidu činjenicu da će do 15. novembra vjerovatno biti utrošeno oko 20.000 vaučera, vjerujemo da bi preostalih 30.000 moglo biti namijenjeno za zimsku sezonu – poručila je Jovanovićeva.

 

Izvršni direktor za operacije i marketing u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” Aleksandar Radošević pozdravio je projekat zahvaljujući kojem je sezona koliko-toliko spasena.- Turistički vaučeri su pomogli da u ovim teškim vremenima ostvarimo održiv nivo poslovanja. Dobra vijest je da je najveći broj gostiju ostajao četiri dana. Imali smo daleko više porodica sa malom djecom što nas posebno raduje i to je naš zalog za budućnost – rekao je Radošević, dodavši da je uvjeren da će gosti koji su po prvi put ljetos bili u “Vrućici” nastaviti da dolaze u ovu teslićku oazu mira i zdravlja.

U Olimpijskom centru “Jahorina” ističu da je od početka ljetnje sezone na Jahorini iskorišćeno više od 400 turističkih vaučera, što smatraju odličnim rezultatom. Naglašavaju da su vaučeri privukli na planinu novu kategoriju gostiju.

– Ovu praksu trebalo bi zadržati i ubuduće s tim što smo mi zainteresovani da u okviru vaučera uvrstimo i ljetne i zimske sadržaje iz ponude Olimpijskog centra ima kako bismo gostima sa smještajem mogli ponuditi i potpun paket usluga. To bi sigurno stimulisalo građane da odmor provodu na Jahorini i da novac troše u našoj zemlji – istakli su u OC “Jahorina”.

Naglasili su da su veoma zadovoljni ljetnom sezonom, te da je prema posljednjem presjeku ostvareno 65.000 vožnji što je povećanje za više od pet puta u odnosu na prethodnu godinu koja je bila najuspješnija po svim parametrima.

– Posjetioci su ovog ljeta uživali u novim ljetnim sadržajima – “Tower Loopster Skydrive”. Posebna atrakcija su pedaline i lopte za hodanje po vodi. Naš planinski Bob već je najpopularnija adrenalinska atrakcija, a posjetioci svakako uživaju u ljetnjem sankanju na gumama i dugim šetnjama označenim planinskim stazama – kazali su u OC “Jahorina” naglasivši da su turistički vaučeri ohrabrenje te da rade sve kako bi sezona protekla što bezbjednije po sve.

Zadovoljstvo ne kriju ni u Trebinju gdje su tokom avgusta smještajni kapaciteti bili 100 odsto popunjeni.

– Ovog ljeta imali smo veliki broj domaćih gostiju, veoma aktivna dva i po mjeseca, što je dovoljno razloga za zadovoljstvo. Imajući u vidu činjenicu da bi vaučeri mogli potrajati do marta, i zima u Trebinju mogla bi biti uspješna – rekao je direktor Turističke organizacije Trebinja Marko Radić.

Potencijal

Nada Jovanović je istakla da se u vrijeme pandemije virusa korona pokazalo da je seoski turizam veliki potencijal Srpske.

– Mnogo je onih koji su ljetovali u seoskim domaćinstvima i to je potencijal koji moramo iskoristiti na najbolji mogući način – rekla je Jovanovićeva.

Glas Srpske