Večeras u 21 sat u Rotterdamu počinje veliko finale 65. Eurosonga, a za titulu će se takmičiti ukupno 26 zemalja. Pogledajte kada počinje, kako će izgledati, koliko država se takmiči i ko su najveći favoriti za pobjedu.

Takmičenje će trajati 3,5 sata, a voditeljski tim čine: Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit i Nikkie de Jager. Određen je i redoslijed nastupa, takmičenje će otvoriti Kipar, a zatvoriti San Marino.

Kako će izgledati finale Eurosonga? Velikom finalu prethodile su dvije polufinalne večeri, ali će večerašnji program izgledati nešto drugačije. Večer će otvoriti nastup Duncana, bivšeg pobjednika Eurosonga, koji će uz klavir izvesti pjesmu, dok će na ekranu iza njega biti pušten kratki film koji prikazuje ljude iz različitih država kako slave i pjevaju.

Scenu će zatim nakratko preuzeti DJ Peter Gabriel, nakon čega će svih 26 izvođača (jedan po jedan) izaći i pozdraviti publiku. Odmah nakon toga na scenu se vraća voditeljski tim, koji zvanično otvara ovogodišnje finale Eurosonga.

Kipar nastupa prvi te zatim do osme pjesme, koju izvodi grupa Hurricane iz Srbije, gledatelji mogu bez prekida pratiti takmičenje. Nakon što predstavnice Srbije završe nastup, počinju reklame. Emisija se zatim nastavlja do 16. pjesme, slijede reklame, nakon čega preostalih nekoliko izvođača zaključuje takmičarski dio programa. Zatim počinje glasanje i proglašenje pobjednika.

Ko ima najveće šanse da pobijedi? Iako je bila blizu izjednačenja s Italijom, Francuska bi ipak mogla ostati na drugom mjestu. Veliki pobjednik večeri bi, prema kladioničarima, trebala biti Italija. Malta, koja je do prve probe držala prvu poziciju, trenutno je na trećem mjestu i smatra se da će tako i ostati.

Srbija, koja je vjerovatno najveći favorit regiona na ovogodišnjem Eurosongu, se od posljednjeg nastupa u polufinalu pomakla sa 21. na 17. mjesto na tabeli, što predstavlja veliki uspjeh za grupu Hurricane.

Više informacija o Eurosongu potražite ovdje. Veliko finale bit će moguće gledati na zvaničnom YouTube kanalu Eurosonga.

Klix.ba