LAKTAŠI, 03. februara – Na drugoj prodaji zaplijenjene imovine Govedarske farme “Farmland” iz Nove Topole prodata je većina zaplijenjenih stvari, za koje je ponuđeno oko 200.000 maraka, a koliko će novca leći na sudski depozit, biće poznato u ponedjeljak kada kupcima ističe rok za uplatu.

20190202134613-278084

Javna prodaja imovine nekadašnje govedarske farme prvo je bila zakazana za 11. januar. Preduzeće za preradu drveta “Arkadija kompani” iz Gradiške ponudilo je tada 280.000 maraka za peletaru i ostale mašine koje su zaplijenjene u “Farmlandu, ali je licitacija odgođena za kraj mjeseca jer je jedna firma uložila žalbu tvrdeći da je ona vlasnik peletare.

Advokat Miroslava Drinić, koja zastupa 55 bivših radnika “Farmlanda”, rekla je u petak za “Glas Srpske” da sud još nije odlučio u vezi sa prigovorom trećeg lica koje je žalbom osujetilo namjeru preduzeća iz Gradiške.

– S obzirom na to da bivši radnici predugo čekaju izmirenje dugova, tražili smo od suda da nam ipak dozvoli da održimo licitaciju za one stvari koje nisu sporne, a da se sa prodajom peletare sačeka odluka suda. Većina stvari je prodata. Kupci su uglavnom iz Prijedora, Banjaluke, Gradiške i Kotor Varoša i izlicitirali su oko 200.000 KM. Nema smisla da radnici više čekaju ono što im po zakonu pripada. Na depozitu suda trenutno imamo 91.000 KM i nakon uplata od druge prodaje idu isplate radnicima srazmjerno njihovom potraživanju – rekla je Drinićeva.

Ona je naglasila da ne očekuje da će sav izlicitirani iznos biti uplaćen, jer ima i onih koji su već odustali od kupovine.

“Farmland” radnicima duguje oko 300.000 maraka na ime neisplaćenih plata, a osim toga, zaposlenima nisu uplaćivani ni doprinosi pa ne mogu ni u penziju. Radnici su 2017. dobili sudski spor protiv “Farmlanda”, ali još ništa nisu uspjeli da naplate, a sva imovina nekadašnjeg giganta je pod hipotekom. Oni su u pratnji advokata i sudske policije 31. oktobra prošle godine prvi put ušli u preduzeće i popisali mašine koje su zatekli na farmi, a 4. decembra su popisali i imovinu koju su zatekli u upravnoj zgradi i garažama u krugu farme.

“Farmlandu” su još 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza.

Peletara

Miroslava Drinić ističe da očekuje da će sud veoma brzo donijeti konačnu odluku u vezi sa vlasništvom nad peletarom.

– Ne bi trebalo da taj proces traje duže od desetak dana. Nakon odluke sudije znaćemo na čemu smo, da li je prigovor trećeg lica opravdan ili će ipak zainteresovana firma iz Gradiške kupiti peletaru za svoje potrebe – rekla je Drinićeva.

 

 Glas Srpske