LAKTAŠI, 06. maja – Čak 9.000 putnika u zračnoj luci u Medanu navodno je testirano korištenim štapićem za bris

Nekoliko radnika farmaceutske kompanije uhapšeno je u Indoneziji zbog navodnog pranja i preprodaje korišćenih setova za testiranje brisa nosa na koronavirus. Čak 9.000 putnika u zračnoj luci u Medanu navodno je testirano korištenim štapićem za bris, rekla je policija. Državna kompanija Kimia Farma sada se navodno suočava s potencijalnom tužbom pokrenutom u ime putnika.

Testiranje je postalo rutina u mnogim zemljama pogođenim globalnom pandemijom. Policija je rekla da vjeruje da je ova prevara trajala od prošlog decembra u zračnoj luci Kualanamu u Medanu, ali još nije potvrđeno kako su je otkrili, piše BBC.

Putnici moraju na negativan test ako žele letjeti, a ta zračna luka nudila je mogućnost vađenja briseva na licu mjesta, a aerodromski radnici koristili su setove za brzo testiranje antigena koje je isporučila Kimia Farma.

Prošle sedmice policija je uhapsila pet zaposlenika te kompanije , uključujući menadžera zražne luke Medan. Osumnjičenici su optuženi za kršenje zdravstvenih zakona te za ugrožavanje zdravlja ljudi pranjem štapića i ponovnim pakiranjem na prodaju.

Lokalni mediji izvještavaju da su vlasti prikupile izvještaje 23 svjedoka i istražuju je li zarada od prevare, koja se procjenjuje na oko 1,8 milijardi rupija (što je oko 124.800 dolara)  iskorištena za financiranje izgradnje raskošne kuće jednog od osumnjičenih. Kimia Farma, sa sjedištem u glavnom gradu Jakarti, od tada je otpustila osoblje koje je bilo uključeno u prevaru i obećala pooštriti unutarnju kontrolu.