Foto:BBC
LAKTAŠI, 03. aprila – Kućni testovi na virus korona stigli su u većinu apoteka u Srpskoj, a cijene se, u zavisnosti od vrste, kreću od 17,50 do 32 KM.

Prema riječima farmaceuta, skuplji test se odnosi na uzorak pljuvačke koji se ubacuje u bočicu s reagensom za detekciju virusa, dok je drugi nešto jeftiniji, ali komplikovaniji, jer podrazumijeva uzimanje brisa nazofarinksa, odnosno dijela ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine. Rezultat testa uz pomoć pljuvačke, kažu farmaceuti, čeka se od deset do 15 minuta, dok test u kojem se uzima bris nosa rezultat pokaže za pet minuta.

U jednoj apoteci u Banjaluci kažu da od petka u ponudi imaju kućne testove na virus korona koji koštaju 32 KM.

– U pitanju je antigenski brzi test kojim se uzima uzorak pljuvačke. Naredne sedmice trebalo bi da nam stignu i oni malo jeftiniji testovi – kazali su u toj apoteci, te istakli da su se građani mjesecima raspitivali kada će stići kućni testovi na virus korona.

Mogućnost da se testiraju na virus korona kod kuće, između ostalih, imaju i stanovnici Semberije. U jednoj bijeljinskoj apoteci kažu da u ponudi imaju obje vrste antigenskih testova, te da je, iako su tek od petka u prodaji, potražnja velika.

– Za par sati prodali smo nekoliko komada kućnih testova na virus korona. Prije nego što smo dobili ove testove, stanovnici su se svakodnevno interesovali kada će ih moći kupiti – kazali su u toj apoteci.

RTRS