LAKTAŠI, 29. novembra – Grbovi, ordeni, novčanice i drugi simboli bivše Jugoslavije spadaju među najtraženije i najskuplje antikvitete na internet oglasima, koji su elektronska zamena za nekadašnje buvljake. Poznavaoci prilika upozoravaju da su mnogi od tih predmeta precenjeni, pogotovo ovih dana.

Foto: RAS / RAS Srbija

Jugonostalgičari ne štede evre, dinare, konvertilibilne marke ili hrvatske kune, da bi kupili čuvenu cvenu novčanicu od 100 dinara iz zlatnog doba Jugoslavije. Kultna „crvena“ ili, kako su je osamdesetih zvali „konj“, u opticaju se pojavila 1963. godine, kao novčanica od 10.000 starih dinara, da bi nakon denominacije postala nova stodinarka.

U vreme kada je bila pravi novac vredela je oko tri nemačke marke i bila je simbol prosperiteta i blagostanja. Danas se za ovu novčanicu traži i po dvadesetak evra.

Foto: Instagram

Kupuju se i prodaju i ordeni, među kojima je najatraktivniji Orden narodnog heroja. Ovaj orden je bio tek četvrti u rangu odlikovanja SFRJ, ali kako je dodeljivan najhrabrijim partizanskim ratnicima, ima posebnu simboličku vrednost.

Na jednom internet portalu, na kome se okupljaju kolekcionari je zabeleženo da je Orden narodnog heroja, koji je pripadao Voji Radiću, sa kutijom i poveljom, na aukciji 2006. prodat u SAD za skoro 3.000 dolara.

Foto: Dejan Briza / RAS Srbija

Već godinama na internetu nema ponude za prodaju originalnih Ordena narodnog heroja, kojih je od 1942. do 1991. dodeljeno ukupno 1.322.

Internet oglasi su, međutim, puni grbova SFRJ, Titovih bista i portreta, stripova o Mirku i Slavku i drugih sitnica iz doba SFRJ.

Foto: B. Vučković / RAS Srbija

Mnogi kolekcionari smatraju da su ovi suveniri na internet tržištu precenjeni. Tvrde da cene dižu Slovenci, koji su najveći jugonostalgičari, a pri tom i najbogatiji na Eks-ju prostoru.

– Čim se na internetu pojavi neka jugonostalgična sitnica, odmah se nađe i Slovenac koji za nju ponudi bar desetak evra, što je često nerealna cena – kaže jedan banjalučki kolekcionar.

Pred 29. novembar ili 25. maj, kada se mnogi jugonostalgičari spremaju na izlete u Kumrovec, Jajce ili Kuću cveća, pojave se i mešetari, koji pokupuju sve predmete sa obeležjima SFRJ, pa ih po „monopolskim cenama“ preprodaju ostarelim Titovim pionirima.

Cenovnik

Partizanska spomenica 1941. – original 150 evra

Orden narodnog heroja – original 2.200 evra

Orden rada sa srebrnim vencem – 12 evra

Medaljon sa likom dr Mladena Stojanovića – 12 evra

Serija značaka titove štafete – 70 evra

Komplet tri zastave SFRJ , SKJ i republičke – 25 evra

Bronzani ili mesingani grb SFRJ – liveni 50 – 150 evra

Udarnička značka sa radne akcije – 10 evra

Gramofonske ploče – 5 do 100 evra

Navijački šal reprezentacije SFRJ – 10 evra

Trouglasta zastavica SFRJ za automobil – 10 evra

 Za Blic: Milkica Milojević