LAKTAŠI, 16. novembra –  Putevi Republike Srpske biće od sljedeće godine pokriveni nadzornim kamerama koje će 24 časa snimati prolazak svih vozila, ulaske i izlaske iz gradova, s ciljem ne samo bolje kontrole saobraćaja, već i kretanja kriminogenih lica i počinilaca krivičnih djela, izjavio je u Trebinju ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.
Nakon odvojenih sastanaka sa načelnikom Policijske uprave /PU/ Trebinje Žarkom Laketom i gradonačelnikom Lukom Petrovićem, Lukač je rekao novinarima da će ukupno biti postavljeno 100 kamera i da je vrijednost projekta 12.500.000 KM.

Kamere
“S obzirom na to da je riječ o velikoj sumi novca, odlučili smo da to bude javno-privatno partnerstvo”, naveo je Lukač i dodao da bi prve kamere trebalo da budu postavljene u februaru, a da će glavni softver biti u Banjaluci.

Govoreći o radu policije u Republici Srpskoj, Lukač je istakao da je cilj postizanje što boljih rezultata, te da je evidentna mnogo bolja bezbjednost, kako u vezi sa javnim redom i mirom, tako i u vezi sa saobraćajem.

On je ukazao na znatno smanjenje broja poginulih lica u odnosu na period prije tri godine, a kao jedan od glavnih razloga naveo je povećan broj kontrola u saobraćaju za 80 odsto.

Govoreći o terorizmu, Lukač je naveo da je veoma teško predvidjeti da li će u nekom trenutku da se dogodi teroristički akt jer je riječ i o pojedincima koji djeluju samostalno i na nepredviđen način.

“Što se tiče Republike Srpske, MUP preduzima sve aktivnosti na zaustavljanju onih koji bi kao potencijalni teroristi mogli da se pojave i da ugroze naše građane”, naveo je Lukač i dodao da Specijalne jedinice, Jedinice za podršku, kao i Uprava za borbu protiv terorizma, svakodnevno rade na kontroli svih onih koji se vraćaju sa sirijskog ratišta u BiH.

On je istakao da će taj povratak ubuduće biti još intenzivniji i da ti ljudi predstavljaju potencijalnu opasnost u BiH.

“Oni ovamo neće doći preporođeni, sa nekim dobrim, već sa veoma lošim idejama i sa imidžom terorista koji su bili u raznim borbama i vršili zlodjela. Moramo ovdje da ih stavimo pod kontrolu i da obratimo pažnju na njihovo djelovanje”, naglasio je Lukač.

/SRNA/