BANJALUKA, TESLIĆ – Najveći broj građana Srpske odlučio se za banjske centre te Andrićgrad u Višegradu kao destinacije u kojima žele iskoristiti svoj turistički vaučer, pokazuju dosad pristigle prijave. U Ministarstvu trgovine i turizma RS do juče u podne evidentirana je 61 prijava građana za dodjelu turističkih vaučera za subvencionisanje troškova smještaja u ugostiteljskim objektima za smještaj koji su u evidenciji Ministarstva.

U pitanju su prijave izvršene putem obrasca ili aplikacije na internet stranici Ministarstva, a počele su pristizati od ponedjeljka, 15. juna, odnosno nakon raspisivanja javnog poziva.

“Evidencija svih ugostiteljskih objekata u kojima je moguće izvršiti smještaj, kao i evidencija svih turističkih agencija posredstvom kojih je moguće izabrati paket aranžman za destinacije u Republici Srpskoj dostupna je na internet stranici Ministarstva i svakodnevno se ažurira novim podacima u skladu s prijavama koje pristižu”, naveli su za “Nezavisne” iz resornog ministarstva.

Podsjećaju da svi građani Republike Srpske koji imaju prebivalište na području Republike Srpske, uključujući i građane s prebivalištem na području Brčko distrikta, a koji imaju državljanstvo Republike Srpske, ostvaruju pravo da se prijave za dodjelu turističkih vaučera.

Dragana Šobot, sekretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori RS, podsjeća da zbog posljedica izazvanih virusom korona, kada je o privredi riječ, najviše ispaštaju turizam i ugostiteljstvo.

“Koliko će projekat turističkih vaučera da pokrije te gubitke – vidjećemo, ali ja bih rekla da je to nešto što će, po našem mišljenju, uticati i na svijest građana o značaju našeg turizma, o ljepotama koje imamo u Srpskoj”, rekla je Šobotova za “Nezavisne”.

Ona očekuje da će projekat u vezi s vaučerima sigurno da pomogne turističku privredu, ali i da utiče na sve nas da se okrenemo našim potencijalima.

“Evo, i sve zemlje u okruženju pozivaju građane da odmor koriste na svojim destinacijama, pa zašto ne bismo i mi? Imamo lijepe destinacije, brojne lokacije koje imaju šta da ponude. Treba da se okrenemo razvoju domaćeg turizma”, navela je Šobotova.

Turistički vaučer u iznosu od 100 KM, podsjetimo, može se iskoristiti do 15. novembra ove godine samo kod ugostitelja ili turističke agencije koji su upisani u evidenciju dostupnu na internet stranici Ministarstva.

Na spisku prijavljenih objekata koji učestvuju u šemi dodjele vaučera 16. juna bilo je 27 ugostitelja, kao što su ZTC “Banja Vrućica” (hoteli “Kardial”, “Posavina” i “Srbija” te etno-selo Usora), ZTC “Banja Kulaši”, “Banja Dvorovi”, “Terme” Laktaši, Andrićev konak i tako dalje.

Nezavisne