SRBAC, 04. decembra – Dugogodišnji ribolovac Dragan Tomić iz srbačkog sela Korovi, u rijeci Savi ulovio je basa, za naše vodotoke veoma rijetku vrstu ribe koju do sada niko nije ulovio, potvrđeno je u SRD „Bistro“ Srbac.

bas11

Foto: Privatna arhiva

Pojavljivanje basa u rijeci Savi predstavlja veliko iznenađenje za ribolovce jer ova plemenita i veoma cijenjena riba potiče čak iz Amerike.  Prije nekoliko godina evidentirana je u Mađarskoj i Bajskom kanalu u Srbiji. Riječ je o grabljivici, koja se lovi, isključivo varalicom – vobler, guma i leptir, prenosi BN.

bas22
Foto: Privatna arhiva

– Kada sam ulovio ovu ribu, moram priznati, nije mi pomoglo moje iskustvo i znanje o vrstama ribe – nisam znao o kakvoj je vrsti ribe riječ. Ličila je na babušku, grgeča, deveriku, smuđa, ploticu, ali sam  pomoć ipak našao u katalogu riba i utvrdio da je u pitanju američki bas, najpopularnija riba u Americi. Srećan što će ostati zabilježeno da sam prvi otkrio i ulovio ovu ovu ribu u rijeci Savi – dodaje Dragan, inače dugogodišnji član Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ iz Srpca.Riba bas može dostići težinu do 8 kilograma. U vrijeme mrijesta ženka   položi od 2 do 43 hiljade jajašca o kojima se brine mužjak. Lovostaj na  ovu vrstu ribe traje od 15. marta do 15. juna i najduži  je u odnosu na druge vrste riječne ribe.

 

Srpskainfo