U GLAVNOM hramu Oružanih snaga Rusije danas je služen poseban praznični moleban uoči predstojećeg Dana pobede.

Ovo je prvi put da se održava takva služba, a prisustvovali su vojnici, studenti vojnih škola, kao i zamenici ministra odbrane Aleksandar Fomin i Andrej Kartopolov, prenosi televizija „Zvezda“.

Nije prošla ni godina otkako je ruska vojska dobila svoj hram, a već se rađa nova tradicija – uoči parade pobede 9. maja služi se poseban moleban, a današnji je posvećen 76. godišnjici pobede u Drugom svetskom ratu.

– To je veoma simbolično i ispravno da se uoči tog dana čovek dušom približava podvigu naših prethodnika koji su postigli da mi sada možemo ovako živeti, moliti se i radovati . rekao je Kartopolov.

Liturgiju je služio predsednik Sinodalnog odeljenja za saradnju sa Oružanim snagama i bezbednosnim snagama Rusije, episkop bronicki Savatije.

Hram je danas posetilo nekoliko hiljada parohijana, a većina su bili vojnici.

– Raduje me što se naša crkva pridružila našim redovima i što pomaže da čuvamo sećanje, jer zapadne zemlje pokušavaju da prekroje istoriju, umanje naš doprinos, doprinos našeg naroda u pobedu. To se ne sme dopustiti – smatra zamenik specijalnog bataljona za vojno-politički rad Artjom Tolmačev.

U hramu je bilo mnogo stranih gostiju, vojnih atašea iz Azije i Evrope.

– Treći put sam u ovom hramu. Ja sam vojni ataše Indije u Rusiji. Ovo je veoma lep hram, veličanstvena građevina, izgrađen specijalno za vojsku. Ti vitraži, oslikani zidovi, mozaici – veoma sam impresioniran – rekao je Radžeš Puškar, vojni ataše Indije u Rusiji.

Solisti ansambla Aleksandrov pevali su pesme pobede.

U blizini hrama pod otvorenim nebom prikazana je vojno-istorijska rekonstrukcija, koja je podsetila na prašku ofanzivu – završni akord rata. Tako se na jednom mestu ujedinilo sve što je veoma važno za mnoge Ruse – vera, istorija i velika pobeda, prenosi „Zvezda“.

(Sputnjik)