LAKTAŠI, 30. septembra – Veliki praznik, tri sveta života dadoše svoje živote za rajsko naselje. Bilo bi dobro da ste danas  otišli  na sveti Liturgiju i upalili sveće posle iste. Sve ostalo su običaji koji skrnave ovako velike praznike.

vera

Živeli i stradali u Rimu u vreme cara Adrijana. Sofija mudra, kako joj i ime kaže (sofija – mudrost), beše ostala udovom, i kao hrišćanka beše dobro utvrdila i sebe i kćeri svoje u veri Hristovoj. U vreme kada se mučiteljska ruka Adrijanova pruži i na dobrodeteljni dom Sofijin, Vera imaše 12, Nada 10, a Ljubav 9 godina. Izvedene pred cara one sve četiri, držeći se za ruke „kao venac ispleteni“ smerno ali odlučno ispovediše veru u Hrista Gospoda i odbiše da prinose žrtve idolskoj boginji Artemidi.

Majka krepljaše kćeri svoje, da bi istrajale do kraja. „Vaš nebesni Ljubitelj Isus Hristos jeste zdravlje večno, krasota neiskazana i život besmrtni. I kada tela vaša budu mukom umorena, On će vas obući u netruležnost, i rane na vašim telima će zasijati na nebu kao zvezde.“ Sve jednu po jednu teško namučiše zli ljudi.

To vreme je pokazivalo koliko su ljudi bili veliki, jaki i čvrsti u svojoj veri, a zapitajmo se gde smo mi danas i zašto smo tako olako popustili misleći da je ovo život jedini, a da drugog nema.

Izvor: beogradskiportal.rs