Najdugovječnija kulturna manifestacija u Banjaluci – “Kočićev zbor”, biće održana od 24. do 30. avgusta, odlučeno je na konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora ovog kulturno–umjetničkog događaja.
Kočićev zbor - Foto: RTRS

Kočićev zborFoto: RTRS

Prema načelnom programu koji je danas usvojen, manifestacija će biti otvorena 24. avgusta prezentacijom projekta “Park priča i pričanja”, saopšteno je iz Gradske uprave.

U okviru ovog projekta, na lokaciji ispred Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske biće organizovano čitanje kratkih priča, uključujući i konzole na otvorenom na kojim će biti odštampane neke od Kočićevih pripovjetki.

Uz već ustaljene sadržaje, poput svečane akademije i književnih večeri /besjede, predstavljanje mladih pisaca, satira i drama/, biće priređene i zanimljive izložbe poput one pod nazivom “Kočić i njegova porodica u fotografijama”, u okviru koje će biti izloženo 30 starih fotografija, izloženih u parku nazvanom po ovom velikom piscu.

Neki od planiranih događaja su i otvaranje treće uređene kuće na Kočićevom ognjištu u Stričićima, Festival zmijanjske pjesme, takmičenje u narodnim vještinama, borba bikova za nagradu “Јablan” i džipijada.

U okviru priprema za organizaciju ove manifestacije, grad Banjaluka će u narednim danima raspisati javni poziv za dodjelu “Kočićeve nagrade” za ovu godinu, i to za cjelokupnio djelo pisano na srpskom jeziku iz oblasti književnosti, lingvistike i književne kritike.

RTRS