LAKTAŠI, 11. septembra – Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u kotlinama i duž riječnih tokova vidljivost je mjestimično smanjena zbog jutarnje magle, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, mogući su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

magla

Zastoja i posebnih ograničenja nema, osim na dionicama na kojima je zbog sanacionih radova izmijenjen režim vožnje i regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom, čije poštivanje je obavezno, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

U toku je izgradnja sistema naplate putarine na dionici auto-puta Banjaluka-Prnjavor, na lokalitetu Petlja Mahovljani jedan, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, a vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

U toku je uklanjanje naplatnih kućica na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Vozače iz AMS mole da opreznije voze i da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Klašnice-Prnjavor u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor, u mjestu Drugovići, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj.

Na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka u toku je sanacija klizišta, pa se saobraćaj odvija usporeno.

S obzirom na to da je riječ o veoma frekventnom putnom pravcu dolazi do kratkotrajnih zastoja, pa vozače iz AMS Republike Srpske mole za strpljenje.

Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionicama magistralnog puta Banjaluka (Rebrovac)-Čelinac i Čelinac-Kotor Varoš.

Izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta granica Republike Srpske (Trnovica dva)-Trebinje, zbog izgradnje vodovoda za naselje Dražesne Gore.

Saobraćaj se odvija usporeno naizmjeničnim propuštanjem vozila jednom trakom.

Zbog izgradnje kanalizacione mreže, na magistralnom putu Bijeljina-Glavičice u Ulici 27. marta na području Bijeljine obustavljen je saobraćaj za sva vozila.

Na magistralnom putu Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke stijene, zbog većeg odrona saobraćaj se odvija usporeno po privremeno urađenom proširenju pored puta i prohodno je za sva vozila.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog izgradnje male hidroelektrane “Glavica” na rijeci Plivi izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici regionalnog puta Baraći-Šipovo.

Na dionici regionalnog puta Kula-granica Republike Srpske/Federacije BiH (Vraca jedan) zbog radova izgradnje kružne raskrsnice na ukrštanju ulica Ive Andrića, Nikole Tesle i vojvode Radomira Putnika potpuno je obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila.

Zbog radova na sanaciji klizišta izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionicama regionalnih puteva Bratunac-Skelani i Bratunac tri-Drinjača.

U toku je sanacija klizišta na nekoliko lokaliteta regionalnih puteva Karanovac-Mitrovići i Mitrovići-granica Republike Srpske (Prisika), zbog čega je na mjestima izvođenja radova izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog izgradnje kanalizacione mreže centralnog dijela opštine Šipovo izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionicama regionalnog puta Jezero-Šipovo i Šipovo-granica Republike Srpske (Novo Selo) i na dionici Šipovo-Baraći.

U toku je sanacija kolovoza na regionalnom putu Karanovac-Mitrovići-Kneževo u periodu od 7.00 do 17.00 časova, aza vrijeme radova saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog deminerskih radova na putu Brod-Odžak, na deminerskim radilištima Klakari Donji devet i 13, od 8.00 do 18.00, kao i na lokalitetu Klakari Gornji u periodu od 8.00 do 16.00 časova, saobraćaj se odvija tako što 30 minuta traju obustave, a 15 minuta propuštanja vozila.

Na regionalnom putu Karan-Novi Grad, u mjestu Rakovac, saobraćaj je zbog aktiviranog klizišta potpuno obustavljen.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, te na dionici regionalnog puta Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

U toku je izgradnja novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. Saobraćaj se odvija jednosmjerno, preko privremeno izgrađenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Na regionalnom putu Teslić dva-granica Republike Srpske/Federacije BiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona.

Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na lokalnom putu na dionici Doboj-Manastir Petrovo, od 7. maja na snazi je zabrana saobraćaja za sva vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

AMS Republike Srpske podsjeća sve vozače da je počela nova školska godina u Republici Srpskoj i poziva ih da voze krajnje oprezno u zonama osnovnih i srednjih škola, te da obrate posebnu pažnju na đake koji se kreću duž kolovoza.

Iz AMS navode da je počela tradicionalna republička kampanja “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas” kojom se želi unaprijediti znanje i ponašanje kod djece kao rizičnih učesnika u saobraćaju putem obrazovnih materijala, svjetloodbojnih prsluka, radio i televizijskih spotova.

Na području Federacije BiH zbog rekonstrukcije mosta preko rijeke Vrbas na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik, dok putnička vozila saobraćaju zaobilaznicom u neposrednoj blizini.

U toku je rekonstrukcija mosta preko rijeke Usore na regionalnom putu Jelah-Piljužići, zbog čega je na ovoj dionici obustavljen saobraćaj.

Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 tona mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah.

Sanacioni radovi u toku su na dionicama auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica i Visoko-Kakanj, kao i na magistralnim putevima Semizovac-Olovo-Kladanj i Crna Rijeka-Jajce.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja, a zbog radova u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

 

SRNA