LAKTAŠI, 05. oktobra – Jučerašnje nedeljno jutro, u Trnu, u motelu Bomi, bilo je ispunjeno mirisima bilja, eteričnih ulja i prirodnih preparata, koji se koriste u kozmetici, ali i prevenciji zdravlja. U pitanju je radionica edukativnog karaktera pod nazivom “Aromaterapija: U susret jeseni”.

 

Mirela Kovačević, aromaterapeut, i domaćica ove radionice je istakla značaj eteričnih ulja u prevenciji od virusa, koji su vrlo često uzročnik prehlade i gripa u ovom periodu. U aromaterapiji su u ovom slučaju, od presudnog značaja ulje crnog kima, koje podiže imunitet, te  eterična ulja limuna koje snaži imunitet i sjajan je u borbi protiv bakterija streptokoka i stafilokoka. Zatim su tu i ulja koja olakšavaju kašalj : eukaliptus, ruzmarin, čempres, jela i bor. Eterična ulja cimet i muskatni oraščić zagrijavaju tijelo u ove hladne dane, pa je odlično da se noge umasiraju sa nekim od baznih ulja (maslinovo, kantarion) kako bi stalno bile tople.

 Primjena eteričnih ulja je raznolika, a Mirela navodi da ih možemo koristiti  tako što ih ukapamo u kadu dok se kupamo ili tuširamo, pa ćemo dobiti relaksirajuću i ljekovitu kupku. Možemo napraviti mješavinu u sprej bočici: 100ml destilovane vode i 50 kapi nekih od eteričnih ulja koje izaberemo, zavisno od tegobe i potrebe. To izmućkamo prije svake upotrebe da se molekule sjedine i smješaju sa vodom, pa sprejamo oko sebe, po sebi, rukama…

Savršeno je sprejati dok smo u vožnji, i u kontaktu sa bolesnima, zato što ćemo sebe zaštiti, a njima olakšati proces izliječenja. Možemo ukapati na papirnu maramicu i kad god nam je potrebno da udahnemo, izvučemo je i pomirišemo.
Blagodeti eteričnih ulja su ogromne, i u tradicionalnoj medicini, polako  ali sigurno zauzimaju zasluženo mjesto.
Koliko je aromaterapija zaživjela i u našim krajevima, svjedoče učesnici jučerašnje radionice, koji su u Trn došli iz Banjaluke, Mrkonjić Grada, Prnjavora, Laktaša… Pravo je zadovoljstvo vidjeti ozarena lica i osjetiti snagu vjere u prirodu.