LAKTAŠI, 15. januara – U FBiH trenutno ima 10.347 registriranih pacijenata sa obolenjima sličnim gripu, podaci su Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Foto: N. Raus / RAS Srbija

Kako pojašnjavaju, sezonski grip je virusna zarazna bolest koja se javlja svake godine.

– Grip je jedan od najznačajnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta od zaraznih bolesti. Svake godine oko 10 odsto evropske populacije se zarazi virusom gripe. Najviše su ugroženi stariji ljudi, deca i osobe s hroničnim obolenjima koji su u najvećem riziku od ozbiljnih komplikacija koje uključuju upale pluća, miokarditis (upalu srčanog mišića) i encefalitis (upalu mozga), koje mogu dovesti do smrti – rečeno je.

Virus gripa se lako i uobičajeno prenosi sa osobe na osobu putem kapljica, kašljanjem ili kihanjem, te zbog visoke zaraznosti i brzog širenja, gripa se često pojavljuje u epidemijama (zahvata mnogo ljudi određenog područja), a ponekad i u pandemijama (širenje gripe po celom svetu).

Iz Zavoda objašnjavaju da treba znati da gripa nije obična prehlada, već ozbiljna bolest čiji su osnovni simptomi povišena temperatura, groznica, glavobolja, bol u mišićima, grlobolja i kašalj.

Preporučuju da se lekaru javi ako temperatura traje duže od četiri do pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili se javi vrtoglavica, povraćanje i proliv, te pojavi povišena temperatura ponovo, nakon poboljšanja stanja.

Ističu da antibiotici nisu delotvorni jer je gripa virusna bolest, te da je vakcinacija jedina i najdelotvornija mera prevencije gripe i njenih komplikacija.

Iz Zavoda vakcinaciju preporučuju osobama starijim od 65 godina, osobama obolelim od hroničnih bolesti kod kojih gripa može izazvati ozbiljne komplikacije, zdravstvenim radnicima i ostalima koji učestvuju u nezi bolesnika, te svima koji žele da smanje rizik od bolesti.

 Blic