LAKTAŠI, 05.septembra – Četvrti dan nove školske godine pred prosvjetnim radnicima i nadležnim epidemiološkim službama pojavili su se prvi ozbiljniji izazovi.

Zaraza virusom korona potvrđena je kod dva učenika, u Banjaluci i Prijedoru.

I dok nadležni uvjeravaju da je situacija pod kontrolom, uz podsjećanje da se svi moraju pridržavati propisanih mjera, pojedini, izgleda, i dalje nisu svjesni važnosti ovih upozorenja.

Prvi slučaj zaraze virusom korona među učenicima osnovnih škola potvrđen je u banjalučkoj školi “Ivo Andrić”. Riječ je o učenici koja je zaražena najvjerovatnije iz porodičnog kontakta, jer je prisustvo virusa potvrđeno i kod njenog oca.

Iz škole su poručili da je učenica na nastavi bila samo prvi dan škole, u utorak, da potom nije dolazila i da je njena majka juče obavijestila školu o pozitivnom rezultatu testa na virus, nakon čega su svi učenici iz njene grupe upućeni u samoizolaciju.

Nadležni smatraju da je, u ovom slučaju, sve urađeno u skladu sa važećim preporukama.

– U svakom konkretnom slučaju treba procjenjivati stepen rizika, što znači da li je dijete, i koliko, bilo u kontaktu sa drugima, da li odjeljenje ili pola odjeljenja mora ići u izolaciju. Znači, nije imperativna norma. U ovom slučaju u školi su procijenili da treba, te su postupili u skladu sa procedurom i polovina odjeljenja je 14 dana u izolaciji, škola dezinfikovana i radimo dalje – rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Sličan slučaj zabilježen je i u prijedorskoj Mašinskoj školi. I tamo je zaraženi učenik nastavu pohađao samo prvi dan škole i tek nakon povratka kući, osjetio je stomačne tegobe.

O tome je obavijestio razrednog starješinu i upravo na njegov savjet, učenik se testirao na virus, a rezultat je bio pozitivan.

Sličan slučaj zabilježen je i u prijedorskoj Mašinskoj školi. I tamo je zaraženi učenik nastavu pohađao samo prvi dan škole i tek nakon povratka kući, osjetio je stomačne tegobe. O tome je obavijestio razrednog starješinu i upravo na njegov savjet, učenik se testirao na virus, a rezultat je bio pozitivan.

– Postupili smo po uputstvima higijensko-epidemiološke službe, a to zanči da smo dostavili brojeve telefona za grupu u kojoj je učenik boravio i oni su naložili da se grupa izoluje – kaže direktorka škole Dijana Šobot.

I ministarka prosvjete i kulture, Natalija Trivić, poručila je da su obje škole postupile u skladu sa važećim epidemiološkim preporukama, još jednom pozvavši na dodatni oprez i odgovornost sve učenike, roditelje i zaposlene u školama.

I dok su nadležni zadovoljni reakcijama na prve slučajeve, stručnjaci upozoravaju da je sve to trebalo obaviti u većoj tišini i bez medijske pompe.

– Ne mislim da treba da držimo u tajnosti, ali se pitam šta dobijamo medijskim eksponiranjem na ovaj način. Kao psiholog odgovoriću – dobijamo paniku i ništa drugo – navodi Ivana Zečević, profesorka školske psihologije.

Svi su saglasni da su učenici, bar do sada, pokazali zavidnu disciplinu kada je riječ o poštovanju preporuka, a prvi problem napravio je jedan od nastavnika u područnom odjeljenju modričke Osnovne škole “Sveti Sava”, koji je kategorički odbio da nosi zaštitnu masku i pored nekoliko upozorenja direktora.

– Obavijestili smo Ministarstvo u zatražili instrukcije kako dalje postupati. Oni su odgovorili da se sprovedu dalje procedure u skladu sa disciplinskom odgovornošću – naglasila je Dijana Stanojević,  zamjenik direktora OŠ “Sveti Sava” Modriča.

Nepoštovanje obaveze nošenja zaštitne maske može biti svrstano i kao teža povreda radne discipline, jer može biti smatrano kao ugrožavanje bezbjednosti drugih, upozoravaju nadležni.

Zbog toga je potrebna odgovornost svih, kako bi se učenicima omogućilo da prate nastavu u školskim lupama, poručuju iz nadležnog ministarstva, uz apel roditeljima da djecu ne šalju u školu, ako postoji i najmanja sumnja na zarazu.

RTRS