BANJA LUKA, 16. aprila – Verifikovan je Statut i Poslovnik o radu Fonda solidarnosti i donesene su četiri odluke, rekao je premijer Srpske Radovan Višković nakon prve sjednice Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Prva odluka se odnosi se na isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama od 13.310.000 KM.

– Isplata počinje od danas. Nadam se da će u toku dana biti završeno za sve radnike. Iz Fonda se izdvaja i 16 miliona KM, ali nije riječ o konačnoj cifri, od čega plaćamo poreze i doprinose za mart za privredne subjekte koji su bili onemogućeni da rade – kaže Višković.

Donesena je i odluka da 24 miliona KM iz Fonda solidarnosti budu uplaćena FZO za nabavku zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema. Ovdje je uključena i medicinska sredstva za održavanje higijene.

Sve odluke koje se odnose na pomoć privredi, u toku realizacije imaće i određene izmjene.

– U jednom momentu se govorilo o 16,5 miliona KM, u drugom 18 miliona. Bez obzira o kojem se iznosu bude radilo, sve će biti isplaćeno u skladu sa odlukama – rekao je Višković.

Kako je rekao odlukama su predvidjeli da će u aprilu će biti obuhvaćeno više od 30.000 radnika nego u martu i za njih će biti isplaćena najniža plata, porezi i doprinosi.

– Dobili smo dosta upita od poslovnih subjekata ko će sve biti obuhvaćen to odlukom. Pored onih koji su obustavili svoj rad odlukama štabova, biće uključen i značajan broj privrednih subjekata koji su zbog nemogućnosti funkcionisanja zbog korona virusa – ističe Višković.

Dodaje da, i kako bi se sve špekulacije na ovu temu razjasnile, svi se obraćaju sa zahtjevima Poreskoj upravi RS.

– Na sajtu postoje tačno definisana pravila kako i na koji način privredni subjekti treba da se obrate, da bi ostvarili svoja prava po našim odlukama – ističe Višković.

Poreske prijave se za april se podnose od 10. maja, pa do kraja maja.

– Imamo dovoljno vremena i još jednom pozivam privredne subjekte da prate naše instrukcije. Naš apel prema njima je da ne otpuštaju ardnike. Učinićemo sve da im pomognemo, da bismo zadržali nivo zaposlenosti u Srpskoj – kaže Višković.

Kućni ljubimci

Višković je naglasio da će građani koji imaju kućne ljubimce, moći da ih izvedu u šetnju u petak od 22 do 23 časa, u subotu u istom periodu i u nedjelju od 20 do 21 čas.

– To treba da rade u krugu 200 metara od mjesta stanovanja, uz obavezno pridržavanje zaštitnih mjera – rekao je Višković.

Podsjetio je da i da je stigao zahtjev opštine Kostajnice za održavanje sjednice Skupštine opštine.

– Njihov zahtjev je odobren, a naveli su da žele da donesu mjere za pomoć privrednim subjektima u ovoj lokalnoj zajednici – dodao je Višković, koji je svim građanima čestitao predstojeće vaskršnje praznike, uz apel da se svi ponašaju odgovorno, s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa u Srpskoj.