MILIĆI – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je Srni da bi u oktobru ponovo trebalo da bude raspisan javni poziv za novčanu pomoć socijalno ugroženim nezaposlenim borcima.

“To ćemo praktikovati i u narednom periodu i pomagaćemo boračku populaciju u skladu sa budžetom i našim mogućnostima”, rekao je Višković, koji je u Milićima prisustvovao skupu koji je organizovala opštinska Boračka organizacija.

On je poručio da demobilisani borci, oni koji nemaju primanja i čija je egzistencija ugrožena, neće ostati sami, navodeći da se uvijek zalagao za to da sva primanja koja neko treba da dobije budu redovna.

“Činimo sve da ispunimo datu riječ, da pomognemo svima maksimalno, posebno borcima. Možda neko očekuje više, ali sam uvijek bio za to da ne dajemo lažna obećanja”, naveo je Višković.

On je naveo da će se, kao premijer i kao čovjek, truditi da se više sredstava izdvaja za boračku populaciju, jer zna koliki je njihov doprinos za stvaranje Republike Srpske.

Višković je podsjetio da je raspisan javni poziv za novčanu pomoć za socijalno ugrožene nezaposlene borce i da postoje dokumentacija i spiskovi iz lokalnih zajednica koji će pomoći da se formira socijalna karta boračke populacije.

“Dobićemo konačan spisak ljudi, njihov broj, da možemo u budžet kreirati sredstva da ti ljudi imaju godišnje određena primanja koja će im omogućiti dostojanstven život, da bi prebrodili period do navršenih 60 godina, kada ulaze u mjesečni borački dodatak koji imaju svi borci”, rekao je Višković.

Premijer Srpske kaže da je podržao ideju opštine Milići i Boračke organizacije da večeras okupe borce uz vojničku pasulj i da na ovom skupu evociraju uspomene.

Višković je podsjetio da je i on borac Vojske Republike Srpske prve kategorije, učesnik u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te da je sa saborcima stvarao Republiku Srpsku, zbog čega je neizmjerno ponosan.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Milići Dragutin Đuričić rekao je da je zadovoljan saradnjom sa Vladom i instotucijama Republike Srpske i da će izradom socijalne karte boračke populacije svima biti lakše.

“Znaćemo ko je stvarno ugrožen. Imamo još tri-četiri čovjeka na području opštine kojima treba da izađemo u susret jer su zdravstveno loše i to ćemo uraditi u narednom periodu”, rekao je Đuričić.

On je naveo da se na večerašnjem skupu okupilo više od 300 nekadašnjih boraca, članova porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, građana i gostiju iz susjednih opština.

Načelnik opštine Milići Marko Savić rekao je da je opština podržala održavanje večerašnjeg skupa, ističući da opština godišnje iz budžeta izdvaja 70.000 KM za poboljšanje statusa boračke populacije.

“Svi znamo da je prema borcima učinjena nepravda i mi te krive Drine moramo ispraviti. Na nama je da to radimo u narednom periodu”, rekao je Savić i dodao da je premijer Višković obezbijedio određena sredstva za organizaciju večerašnjeg skupa.

Bivši komandant Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske Mile Kosorić srećan je što se nakon dugih godina vidio sa nekim saborcima i podsjetio da su zajedno u najtežoj ratnoj situaciji uspjeli da sačuvaju teritoriju i odbrane stanovništvo.

On je dodao da je iz Milića i Vlasenice za Srpsku živote dalo više od 400 boraca.

“Veliko stradanje je bilo i sada su neki od nas nepravedno optuženi, neki i osuđeni, i ja pripremam svoju odbranu i tražim svjedoke, ali teško je, jer niko ne želi poslije toliko godina da se izlaže opasnosti”, kaže Kosorić.

SRNA