LAKTAŠI, 06. februara – Ovo je dan kada se crkva i vjernici sjećaju Prepodobne Ksenije Rimljanke, svetiteljku koja je osnovala jedan od prvih ženskih manastira na svijetu, prkosila tadašnjim normama ponašanja i do kraja života se posvetila molitvi i ljubavi prema Isusu.

Rimljanka1

Prepodobna Ksenija Rimljanka rođena je u Rimu kao jedinica znamenitog senatora. Iako je od malena bila privučena ljubavlju prema Hristu i želela da se zamonaši. Međutim, njeni roditelji su zahtjevali da se, kao i sve ostale djevojke tog vremena, i ona kada dođe vreme, uda.

Kako bi to izbjegla, Ksenija je zajedno sa svoje dvije robinje pobjegla od kuće. Nastanila se na ostrvu Koa gdje je, zajedno sa robinjama, osnovala djevičansku porodicu i potpuno se posvetila molitvi i ljubavi prema Isusu.

Tako je provela cijeli život, a spisi govore da je, iako plemićkog porijekla, uvijek bila odjevena bednije od bilo koje druge monahinje i da ja na hljeb koji jede često posipala pepeo iz kadionice.

Predanje kaže da je umrla oko 450. godine kada se nad manastirom pojavio “vjenac od zvijezda sa krstom u sredini, sjajnijim od sunca”.

1154919_sveta-ksenija-petrogradska_ls

Vjernici i danas obilaze grob Prepodobne Ksenije Rimljanke jer se vjeruje da njene mošti donose iscjeljenje svake bolesti, kao i sreću onima koji ih dotaknu.

Srpska pravoslavna crkva slavi je 24. januara po crkvenom, a 6. februara po gregorijanskom kalendaru.

Kako je riječ o velikoj svetiteljki koja se cijelog života borila za pravo žena da same odlučuju šta će raditi sa svojim životom, Ksenija se i danas smatra zaštitnicom ljepšeg pola. Zato bi dame danas trebalo da se suzdrže od bilo kakvog rada, naročito onog vezanog za kuću. Umjesto toga, u čast ove svetiteljke trebalo bi da dan provedu u prirodi i odmoru, kao i da obavezno svrate do crkve i zapale svijeću i izgovore ovu molitvu:

– U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, slijedila Gospoda Hrista. Djelima si učila prezirati tijelo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveta Ksenijo, raduje se duh tvoj.

Vjeruje se da će želje koju zamisle u trenutku dok se mole Svetoj Kesniji biti sigurno ispunjena.

(Žena Blic)