Praznične dane treba da provedemo u miru i molitvi, a kako zbog vanrednog stanja u zemlji vjernicima nije omogućeno da prisustvuju liturgijama, neki od njih molili su se ispred crkve. Ništa to ne bi bilo čudno, da paznju na društvenim mrežama nije izazvao način na koji su oni to činili.

Tokom jučerašnjeg dana pometnju su izazvale fotografije ljudi ispred crkve na Vidikovcu koji se mole na koljenima.

Spuštanje do zemlje se u našoj veri praktikuje samo kada se pre Vaskrsa iznosi Plaštenica koja predstavlja Isusov grob.

View image on Twitter

– Spuštanje do zemlje se u našoj vjeri praktikuje samo kada se prije Vaskrsa iznosi Plaštenica koja predstavlja Isusov grob – napisao je jedan korisnik društvene mreže Tviter uz fotografiju vernika koji se mole u crkvi.

Ista slika mogla je da se vidi i u crkvi u Čačku.

View image on Twitter

Komentari su bili različiti, neki su aludirali i na to da je riječ o sljedbenicima Islama, a malo je onih koji su upućeni u to da se molitva na koljenima praktikuje i u pravoslavnoj vjeri.

Češće se može vidjeti u katoličkim crkvama, nego u pravoslavnim u kojima rijetko ima klupa i stolica te je starijima teže da ustanu kada se mole na koljenima.

– Molitva na kolenima je sastavni dio hrišćanskog života, to nije nesvojstveno pravoslavlju. Ponizno se molimo Bogu na kolenima kada je neka nevolja, posebno se praktikuje kada se nešto traži od Gospoda, kada su ratovi, nesreće. Tako se moli kada se vapi pred Gospodom – objašnjava za Blic sociolog religije Draško Đenović.

Zbog cjelokupne situacije u zemlji i vanrednog stanja koje je na snazi, ispoštujte propisane mjere, ostanite i molite se kod kuće i za Vaskrs.

 

Srpskainfo

2 KOMENTARA

  1. Narod se sve ove godine gurao da uđe u crkvu pa sve znaju, a na kraju se iščuđavaju od kad se kleči ili metaniše u pravoslavnim hramovima.Smješno.Dođite nekad na veliki četvrtak,veliki petak i na večernje molitve u toku časnog posta da bar vidite.

Comments are closed.