5.9 C
Laktaši
Srijeda, 22 Marta, 2023

Vjesnici proljeća, ukras kuće: Kako da VISIBABE, MIMOZE I JAGORČEVINA što duže traju

0
MIMOZE UNOSE BOJE I RASPOLOŽENJEFOTO: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

Zima je zima čak i kad izostanu mraz, sneg i ledeni vetar. Kad se sunce sakrije iznad sivih oblaka, njegove zrake tražimo u buketićima mimoza, visibaba i jagorčevine, prvih vesnika proleća.

MIMOZE U VENAC

Ove grančice obično stavljamo u vazu, a od njih mogu da se ispletu i preslatki venčići. Lepe su same ili kao deo šarenog prolećnog buketa. Pre nego što ih stavite u vazu, uklonite sve oštećene listove i grančice isperite pod mlazom vode kako bi duže trajale. Vodu u vazi često menjajte i svaki put dodajte nekoliko kapi limuna.

Visibabe su lepe i nežne
VISIBABE SU LEPE I NEŽNEFOTO: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

VISIBABE U ČAŠU

Tanane i nežne visibabe obično kupimo već u buketiću, koji stavimo u prvu čašu koju dohvatimo. Lepe su i tako, ali pogledajte kako slatko izgledaju kada se razdvoje i stave u čašu ili vazicu u koju ste prvo stavili nekoliko kamenčića sačuvanih od prošlog leta, s plaže.

Jagorčevina, idealna za korpicu
JAGORČEVINA, IDEALNA ZA KORPICUFOTO: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

JAGORČEVINU U KORPICU

Čim se otopi sneg iz zemlje, izviri i jagorčevina. Zovu ih i prve ruže proleća, pa se neretko prodaju na ulici kao buketići. Ovaj nežni cvet brzo uvene bez zemlje, pa je bolje da ih kupite u saksiji i držite u prohladnoj prostoriji. Zalivajte pomalo, isključivo odstajalom vodom, i samo pazite da se zemlja sasvim ne osuši. Lepo će izgledati ako saksiju stavite u korpicu od pruća.

B. G.