BANJALUKA, 13. marta – Vlada Republike Srpske uplatila je danas četiri miliona maraka Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a novac je namijenjen za nabavku opreme za potrebe medicinskih radnika prilikom provođenja epidemioloških mjera u vezi sa virusom korona.

virus-korona-labaratorija-institut-za-javno-zdravstvo-29-foto-S-PASALIC

Kako je saopšteno iz Vlade Republike Srpske, novac će biti usmjeren za nabavku respiratora, a nabaviće se i milion komada maski, te 30.000 zaštitnih odijela.

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske vrše pojačan epidemiloški nadzor i nastaviće da redovno obavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji kada je u pitanju novi virus korona u Republici Srpskoj- navodi se u saopštenju.

Iz Vlade Srpske podsjećaju građane da slušaju sve nadležne službe, i da situaciju shvate na odgovoran način kako bi zaštitili svoje i zdravlje drugih ljudi.

– Podsjećamo građane, koji se nalaze u kućnoj izolaciji, da poštuju mjere koje im preporuči nadležni ljekar. Svi putnici koji dolaze iz područja gdje su registrovani slučajevi pojave novog virusa korona moraju da se unutar 14 dana od dolaska u Republiku Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja- istiiče se u saopštenju.

Dodaje se da putnici koji nemaju svog porodičnog doktora u Republici Srpskoj potrebno da se telefonom jave Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Za sve informacije u vezi sa ovim pitanjima otvorena je besplatna telefonska linija 0800 50 555.

 

Srpskainfo