LAKTAŠI, 28. aprila – Vlada Republike Srpske prihvatila je zahtjev Privredne komore RS da se, osim privrednih društava kojima je zbog odluka Štaba za vanredne situacije zabranjen rad u martu i aprilu, omogući isplata najniže plate sa doprinosima i svim drugim preduzećima koja su, usljed širenja virusa korona, radili smanjenim intenzitetom.

– Nadležna ministarstva su dužna da, između ostalih, utvrde i spisak pravnih lica i preduzetnika koji su u ovom periodu potpuno prestali sa radom, prestali sa radom u periodu koji je kraći od 1. do 30. aprila godine, s tim da se navede period prestanka, djelimično prestali sa radom, kojima je smanjen obim poslovanja, sa procentom smanjenja u odnosu na isti period u 2019. godini, kao i pregledom prihoda u prva četiri mjeseca 2020. godine. Za sva pravna lica i preduzetnike potrebno je i navesti podatak o broju zaposlenih koji aprilu nisu bili angažovani – saopšteno je iz Privredne komore RS.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS pripremilo je, dodaju, obrazac na osnovu kojeg će pravna lica i preduzetnici prijaviti u kom obimu su smanjene poslovne aktivnosti, kako bi im za april bilo omogućeno korištenje sredstava predviđenih za ublažavanje ekonomskih posljedica krize, prema Uredbi sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti Covid 19.

Privredna komora RS poziva sva privredna društva, kojima je bio dozvoljen rad u aprilu, a koja su radila smanjenim kapacitetima, da ispune obrazac i dostave ga nadležnim ministarstvima.

– Ovom mjerom Vlada RS pokazala je spremnost da se privredi Srpske, u ovom trenutku, pruži značajna podrška za prevazilaženje postojeće krize – ističu iz PKRS.

Srpskainfo