Uveliko traju pripreme za 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave! Centralna manifestacija biće održana kod spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, a na kojoj će se obratiti predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i patrijarh srpski Porfirije.

Na zajednički praznik Republike Srpske i Srbije, biće usvojen i zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma. Prije nego što ga odobre dva parlamenta, učinile su to danas dvije Vlade.

Sistem zaštite, očučanja i način korišćenja ćirilice i jezika srpskog naroda – upravo to uređuje Prijedlog zakona koji je Vlada odobrila.

Oglasi o sniženjima, rasprodajama, popustima, čak i o nazivima firmi, uskoro bi mogli da budu ispisani na ćirilici. Vlada je usvojila Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, koji predviđa olakšice za sve privrednike koji informacije o svom biznisu budu komunicirali upravo na ćirilici.

Olakšice za privrednike koji budu upotrebljavali ćirilicu ne znače i zabranu latinice onima koji je upotrebaljavaju.

Prijedlog zakona definiše i način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika i ćirilice, kao i Savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma koji će funkcionisati kao tijelo upravnog i inspekcijskog nadzora.

– Donošenje ovog zakona obezbjeđuje zaštitu i očuvanje jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa i osigurava prenošenje budućim generacijama u izvornom obliku. Takođe, osigurava širenje saznanja o vrijednostima i značaju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma – saopšteno je iz Vlade Srpske.

Na donošenje zakona dugo su čekali lingvisti. Kažu, inicijativa je postojala još 2004. godine, potom i 2017. Sadržaj u svakom slučaju ocjenjuju kao doba. Članovi odbora za standardizaciju srpskog jezika, ipak su dostavili prijedloge dopuna uoči konačnog usvajanja teksta.

– Kažem u osnovi zakona je ipak mišljenje struke, što je za pohvalu i da ne budem maliciozan, pomalo je to za nas iznenađenje – istakao je član Odbora za standardizaciju srpskog jezika Slobodan Remetić.

Ovim zakonom, smatraju lingvisti, i Povelja o srpskom kulturnom prostoru, koju su potpisala resorna ministarstva u Sremskim Karlovcima u martu 2019. godine, počinje da dobija puni smisao.

– Ovako ispada da nikome nije važno kakav se jezik upotrebljava i na televiziji, u novinama, skupštinama, lokalnoj samoupravi, kakav jezik vidimo i čitamo na ulčici, na izlozima, koje pismo – naveo je predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić.

Zakonom, koji bi i u Banjaluci i u Beogradu trebao da bude usvojen 15. septemra na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, između ostalog predviđeno je i da sve republičke institucije, javna preduzeća i privredna društva sa većinskim javnim kapitalom, kao i udruženja, u svom radu ubuduće upotrebljavaju srpski jezik i ćirilicu.

RTRS