Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej.

Vladika Porfirije 46. patrijarh SPC “Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Nijemac - on je ljubav”
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.

Vladika Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a Gimnaziju u Novom Sadu.

Zamonašio ga je aktuelni vladika bački, a tada jeromonah Irinej (Bulović), u manastiru Visoki Dečani, 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je tada episkop raško-prizrenski, a kasnije patrijarh Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.

Postdiplomske studije završio je u Atini, a potom dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gdje je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

– Monah sam postao jer sam u Crkvi tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svijetu, jer Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Nijemac – on je ljubav, a Crkva nije na ovom svijetu da bismo mi bili bolji ljudi, ili da bi se bavila socijalnom pravdom – ona postoji jer nema čovjeka koji se ne pita o smislu svojeg postojanja – rekao je Porfirije jednom prilikom objašnjavajući zašto je postao monah.

Doktorirao je 2004. na Bogoslovskom fakultetu u Atini, a na katedri Pastirske psihologije beogradskkog Bogoslovskog fakulteta naslijedio je čuvenog psihijatra i akademika dr Vladetu Jerotića.

FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

U manastiru Kovilj bio je veoma predan izliječenju mladih od zavisnosti.

To su godine kada manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umjetnicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda.

Godine 2005. formirao je terapijsku zajednicu “Zemlja živih”, koja je priznata kao najuspješniji projekat za liječenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Episkop Porfirije je, već deceniju predsjednik Upravnog odbora srpskog privredngo društva ”Privrednik” u Zagrebu, koji obezbjeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Kao predstavnik svih crkava i vjerskih zajednica 2005. godine izabran je za člana Savjeta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), a Savjet ga je za svog predsjednika izabrao 2008.

Sabor mu je 2010. godine povjerio da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije.

FOTO: NOVO JUTRO/SCREENSHOT/YOU TUBE
FOTO: NOVO JUTRO/SCREENSHOT/YOU TUBE

Svoje stručne bogoslovske radove je objavljivao u časopisima u zemlji i u svijetu.

– Vladika Porfirije, kao jedan od najuglednijih savremenih srpskih duhovnika i intelektualaca, ima izuzetno širok krug prijatelja, na samo u otadžbini, a odnose ličnog prijateljstva i bliske saradnje njeguje i sa sveštenicima i predstavnicima drugih Crkava i vjerskih zajednica. Govori grčki, engleski i njemački, i služi se ruskim jezikom, a njegov stil komunikacije uvijek je prilagođen sagovornicima – piše, između ostalog, u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Od jula 2014. mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Tada je poručio da na novu dužnost odlazi „s radošću, bez predrasuda i otvorenog srca u odnosu na sve građane Hrvatske i Slovenije“.

– Pozdravljam sve katolike, protestante, sve hrišćane, braću drugih vjeroispovijesti, pozdravljam i ateiste i agnostike. Uvijek ću iskreno biti spreman za dijalog sa svim ljudima, a dijalog, praštanje i pomirenje biće načela koja ću nastojati da primenjujem u praksi – rekao je tada Porfirije.

Srpskainfo