BANJALUKA, 05. novembra – Brojni Banjalučani ističu da su posljednjih mjeseci dobili kazne za neregistrovana vozila, iako su na vrijeme produžili registraciju, a za sve krive nove kamere koje su nedavno postavljene na gradskim ulicama.

Radi se o kamerama koje su postavljene na više mjesta u Banjaluci, a koje evidentiraju vozila kojima je istekla registracija.

U Policijskoj upravi Banjaluka za Srpskainfo kažu da do sada nisu imali pritužbe građana na kazne koje su evidentirale ANPR kamere.

Međutim, vozači sa kojima smo razgovarali, kažu da im nije jasno kako mogu biti kažnjeni za prekršaj koji nisu počinili.

– Početkom avgusta mi je isticala registracija na vozilu i 3. avgusta sam je produžio. U saobraćajnoj dozvoli navedeno mi je da je registracija produžena 3. avgusta. Međutim, problem je nastao kada sam nakon nekog vremena dobio kaznu, jer sam navodno vozio neregistrovano vozilo. U kazni je pisalo da je prekršaj registrovan 4. avgusta – navodi ovaj Banjalučanin.

Kaže da je, između ostalog, u kazni pisalo da je prekršaj registrovao sistem za prepoznavanje tablica, a u razgovoru sa policajcima rekli su mu da mu je registracija produžena, ali da službenici vjerovatno to nisu na vrijeme unijeli u sistem.

Isiti problem je nedavno imala još jedna Banjalučanka, koja je za Srpskainfo ispričala da je morala platiti kaznu, iako nije počinila nijedan prekršaj.

– Registracija vozila je isticala 20. septembra i najmanje sedam dana ranije sam otišla u jednu osiguravajuću kuću da mi produže registraciju. Obavili smo tehnički pregled i uzeli su mi saobraćajnu dozvolu. Oko 17. septembra je došao agent i donio mi saobraćajnu dozvolu, u kojoj je navedeno da je vozilo registrovano do 20. septembra 2021. godine – istakla je naša sagovornica.

Kaže da je nastavila da vozi auto, a da joj je onda krajem oktobra stigla saobraćajna kazna, koja ju je šokirala.

– Pisalo je da sam 21. septembra vozila neregistrovano vozilo i da sam zbog toga kažnjena. Sa tom kaznom otišla sam u Policijsku stanicu Obilićevo da pitam šta da radim. Tu su bila trojica policajaca, koji su bili veoma korektni. Rekli su mi da bi se trebala obratiti Policijskoj stanici Centar, ali pošto nisam imala vremena jer sam žurila na posao, oni su pozvali da provjere za šta sam kažnjena – prepričava svoje iskustvo pomenuta sagovornica.

Dodaje da su joj u PS Centar rekli da je kažnjena zato što je vozila auto sa isteklom registracijom.

– Kada sam pitala kako je to moguće, kad mi u saobraćajnoj dozvoli piše da je vozilo registrovano, oni nisu znali odgovor. Rekli su da je to vjerovatno zbog velikih gužvi koje su trenutno na šalterima za registraciju i da radnici ne stižu da unesu podatke u sistem i kada su provjerili moje vozilo, pisalo je da je vozilo registrovano tek 24. septembra – istakla je sagovornica Srpskainfo.

Ona je istakla da će kaznu platiti, ali da se plaši da će dobiti kaznu i za naredna tri dana pošto je vozila automobil.

– Rekli su mi da je isti problem imao još jedan vozač, ali da je prošao mnogo gore od mene. Taj čovjek je vozio 12 dana, a da nije znao da mu produženje registracije nije ušlo u sistem, te je dobio 1.200 maraka kazne – kaže ova žena.

SUDSKO ODLUČIVANJE

U banjalučkoj policiji su za Srpskainfo rekli da ANPR kamere evidentiraju isključivo neregistrovana vozila. – Svakom vlasniku vozila na kućnu adresu dostavlja se obavještenje o počinjenom prekršaju, prekršajni nalog sa kvalifikacijom prekršaja i predviđenom novčanom kaznom. Po dobijanju prekršajnog naloga, svaki vlasnik vozila koji smatra da je njegovo vozilo u trenutku evidentiranja prekršaja bilo registrovano, može tražiti sudsko odlučivanje – pojasnili su u policiji, ne navodeći objašnjenje za navedene slučajeve kažnjavanja.

Srpskainfo