LAKTAŠI, 27. decembra – Auto-moto savez Republike Srpske upozorio je jutros vozače na ugažen snijeg i poledicu na putevima u višim krajevima, gdje se saobraćaj odvija otežano.Otežano se vozi preko planinskih prevoja Rogoj na putu Trnovo-Foča i Romanije na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica. Za šlepere i kamione sa prikolicom na ovim putnim pravcima obavezna je upotreba lanaca.

VOZAČI, OPREZ Na kolovozu ugažen snijeg, preko planinskih prevoja POTREBNI LANCI
FOTO: SRNA

Snijeg otežava vožnju i na putevima Vlasenica-Han Pijesak preko prevoja Han Pogled, Foča-Gacko preko Čemerna, Mrkonjić Grad-Miliništa, Tisovac-Kneževo-Ugar, Šipovo-Novo Selo i Kola-Stričići-Čađavica.

U Federaciji BiH /FBiH/ jak vjetar stvara snježne nanose na putevima na području Livna, Kupresa i Tomislavgrada, a ugaženog snijega ima na putnim pravcima Semizovac-Olovo, Novi Travnik-Bugojno-Livno i Ripač-Vrtoče.

Vozačima se skreće pažnja na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

U nižim predjelima saobraćaj se odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, uz mjestimičnu maglu.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona.

Vozačima se savjetuje da na svim putnim pravcima voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi privremena signalizacija reguliše prolazak vozila.

Radovi se izvode na magistralnom putu kroz Laktaše, gdje je u toku izgradnja kružnog toka, a vozila se preusmjeravaju na obilazne puteve u neposrednoj blizini. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put. Iz pravca Gradiške to je petlja Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke kod hotela “Ćubić”, iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

AMS preporučuje vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Radovi se izvode i u tunelu Brčigovo na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, Crkvina-Modriča, te na putevima na području Banjaluke, Kotor Varoša i Vlasenice.

I dalje su aktuelne izmjene u odvijanju saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, zatim na magistralnim putevima Krupac-Bogatići u opštinama Istočna Ilidža i Trnovo, te Karakaj-Drinjača, Drinjača-Milići-Vlasenica, te od Modriče prema Doboju.

Na regionalnim putevima radovi se izvode na dionicama Šipovo-Novo Selo na granici sa Federacijom BiH /FBiH/ Šekovići-Donje Caparde, Tedin Han-Križ na granici sa FBiH, Ukrina-Klupe u mjestu Šnjegotina, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika, dok su klizišta usporila saobraćaj na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

U FBiH je zatvorena dionica auto-puta Zenica jug-Zenica sjever zbog radova na mostu Klopče.

Na dionici Prozor-Jablanica zbog radova je obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila mase iznad sedam i po tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu, a vozila se preusmjeravaju na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja.