LAKTAŠI, 28. avgusta –  Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je danas da su u akciji vanredne kontrole tehničke ispravnosti autobusa pred početak školske godine neispravnosti utvrđene kod 34 od 115 pregledanih.
“Najbrojnije su neispravnosti na kočionom sistemu, čak na 22 autobusa, a ostalo su kvarovi na signalizaciji i na upravljačkom sistemu”, rekao je u Prijedoru Trninić koji je sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem posjetio Stanicu za tehnički pregled “Auto-transport” u Prijedoru.
varazdinskolskiautobus2-PUvarazdinska540
On je dodao da ovaj podatak zabrinjava jer je to gotovo 30 odsto autobusa i izrazio nezadovoljstvo dosadašnjim odzivom prevoznika ovoj akciji.

“Razmišljamo o tome da taj tehnički pregled uvedemo kao obavezu i da policija iz redovnog saobraćaja upućuje na tehnički pregled autobuse za neki naredni period, budući da je ova aktivnost do sada bila na dobrovoljnoj osnovi u nadi da će biti dobar odziv”, rekao je Trninić.

Svi autobusi kod kojih su uočene nepravilnosti upućivani su da otklone nedostatke, a potom su dužni da ponove tehnički pregled.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković kaže da je potrebno razmisliti o tome da ovo ne bude dobrovoljna akcija već da se uvede kao obaveza za sve prevoznike, a pogotovo one koji voze đake.

“Svima nam je bitno da djeca budu što bezbjednija i da vozila kojima se oni prevoze budu što ispravnija, a ovo je najbolji način da se potpuno besplatno izvrši pregled tehničke ispravnosti autobusa. Mislim da bi svi vlasnici prevoznih sredstava trebalo da se uključe u ovu akciju”, rekao je Đaković.

Šef Stanice tehničkog pregleda vozila “Auto-transport” Stojan Grujičić kaže da je, iako postoji pravilnik da novi autobusi i vozila do pet godina starosti ne podliježu tehničkom pregledu, ova akcija usmjerena na sve prevoznike, bez obzira na starost vozila koja se kontrolišu.

“Prednost akcije je da, kao na svakom tehničkom pregledu, mi vršimo detaljan pregled svih elemenata vozila koji utiču na bezbjednost saobraćaja i prevoza svih učesnika u saobraćaju”, rekao je Grujičić.

On je dodao da je prilikom tehničkog pregleda najčešće uočena neispravnost kočionog sistema i da su u ovoj stanici od početka akcije 21. avgusta izvršena tri tehnička pregleda autobusa iz Prijedora.

U akciji besplatne kontrole tehničke ispravnosti autobusa, koja traje do 4. septembra, učestvovaće 57 stanica za tehnički pregled koje su registrovane za tehnički pregled autobusa širom Republike Srpske, a troškove vanrednog tehničkog pregleda autobusa snosiće stanice za tehnički pregled.

Ovu aktivnost resorno ministarstvo sprovodi od 2009. godine zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Privrednom komorom, Asocijacijom stanica za tehnički pregled, Stručnom institucijom za tehnički pregled vozila i Auto- moto savezom Republike Srpske s ciljem poboljšanja bezbjednosti saobraćaja i sa akcentom na bezbjednost prevoza učenika.

 

/SRNA/