LAKTAŠI, 9. juna- Samo prošle godine na putevima Republike Srpske krstarilo je više od 69 hiljada neispravnih vozila. Tehnički pregledi su pokazali da je u svakom trećem slučaju sistem kočenja bio neispravan.

Veliki broj vozila imao je problem i sa svjetlima i signalizacijom, kao i sa neispravnim točkovima, gumama i pneumaticima.

“U pogledu bezbjednosti saobraćaja to je značajan procenat i dobro je što se na taj način kontrolišu neispravnosti i generalno svaki sistem, svako vozilo u svakom trenutku može biti i ispravno i neispravno”, kaže Milan Tešić, viši srtučni saradnik za preventivu u Agenciji za bezbjednost saobraćaja.

Dobre kočnice najbolja su prevencija od saobraćajnih nezgoda, kažu stručnjaci. Činjenica da je baš na sistemu kočenja zabilježeno najviše neispravnosti je itekako zabrinjavajuća.

“To je glavni i osnovni uslov ispravnosti, sistem za kočenje nešto najbitnije što se tiče bezbjednosti saobraćaja. Oko 20 odsto vozila mjesečno nije ispravno od ukupnog broja koja dođu na pregled”, rekao je Sretko Đekić, šef stanice tehničkog pregleda i diplomirani inženjer saobraćaja.

Vozači sumnjaju da je broj neispravnih vozila premašuje i zvaničnu statistiku, jer se tehnički pregledi često obavljaju samo reda radi. Baš to kaže Anđelko Mišić iz Švajcarske koji kaže da su kontrole u toj zemlji znatno češće. .

“Ovdje se to, ja mislim malo i plati, a tamo u Švajcarskoj, nema šanse. Ja sam tamo za tehnički pregled morao da skinem naljepnicu za bebe, ne smije da bude”, kaže Anđelko.

Vanredni tehnički pregledi dodatna su mjera prevencije. U prva četiri mjeseca ove godine saobraćajni policajci uputili su 572 vozila na vanredni tehnički pregled, od čega je čak 491 bio neispravan. Na bezbjednost saobraćaja pozitivno utiču ograničenja pri uvozu polovnih vozila, ali i dalje je na putevima veliki broj auta starih i više od dvije decenije.

Prosječna starost automobila registrovanih u Repubici Srpskoj je skoro 17 godina, što je i duplo više od evropskog prosjeka.

I to je svakako podatak koji bi trebalo da zabrine sve koji pokušavaju da stvore bezbjednije uslove u saobraćaju.

 

/ATV/