LAKTAŠI, 27. avgusta – Jovica Maletić (20) iz Gradiške zaključio je sporazum sa banjalučkim tužilaštvom i priznao krivicu za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov suvozač Ilija Novaković (40).

Na osnovu ovog sporazuma Maletić je pristao da mu sud izrekne kaznu od dvije godine zatvora.

Бањалука - Окружни суд

Nakon zaključivanja, sporazum je predat Okružnom sudu u Banjaluci, ali je Sudsko vijeće odgodilo da ga razmatra, dok se majka stradalog Ilije ne izjasni da li traži odštetu.

Tužilaštvo je ranije kao svjedoka saslušalo Ilijinog brata, Rajka Novakovića koji je rekao da porodica traži 10.000 maraka odštete. Međutim, on nije mogao potvrditi da li taj iznos novca ili nešto drugo traži njegova majka, pa će ona biti saslušana.

Maletićev advokat Mile Kovačević rekao je da će optuženi Maletić, ukoliko sud odbije sporazum, priznati krivicu.

Prema optužnici Maletić je saobraćajnu nesreću skrivio 12. avgusta prošle godine.

On je tada vozeći pijan i nedozvoljenom brzinom od 71 kilometar na čas, „pežoom 309“ sletio sa puta u mjestu Jelići kod Gradiške.

Usljed prevrtanja automobila, na licu mjesta poginuo je Ilija Novaković koji je bio na mjestu suvozača. U optužnici je precizirano da je Maletić kobnog dana vozeći iz pravca Vrbaške prema Jelimića izgubio kontrolu nad vozilom i sletio prvo na lijevu stranu kolovoza.

– Vozilo se zatim zanijelo i udarilo u bankinu pored puta. Od siline udara „pežo“ se odbio i prevrnuo na bok. Nesrećnom Novakoviću vozilo je prignječilo grudni koš i glavu, usljed čega je preminuo na licu mjesta. Maletić je tom prilikom prošao sa lakšim povredama – pojasnili su u optužnici.

Dalje se navodi da je poslije nesreće obavljeno alkotestiranje optuženog i utvrđeno  je da je imao 2,27 promila alkohola u krvi.

U optužnici piše da je na mjestu gdje se desila nesreća, brzina ograničena na 50, a da je Maletić vozio 71 kilometar na čas.

Vijeće Okružnog suda u Banjaluci kojim predsjedava sudija Pane Gavrić najavilo je za danas da će razmatrati sporazum koji je optuženi sklopio sa tužilaštvom.

Nije imao vozačku

Osim zatvorske kazne prema sporazumu o priznanju krivice, predviđeno je i da sud optuženom Jovici Maletiću izrekne i zabranju izdavanja vozačke dozvole „B“ kategorije na period od tri godine.

U vrijeme saobraćajne nesreće za koju je optužen, on nije imao položen vozački ispit.

 

Srna