LAKTAŠI, 08. novembra – U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti umjereno oblačno uz sunčane intervale.
jesen

Vjetar će biti slab do umjeren, južnih smjerova u Hercegovini, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Po kotlinama i uz riječne tokove jutros ima magle ili niskih oblaka.

Najviša temperatura vazduha biće od 14 do 20, na jugu do 22 stepena Celzijusova, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sjećanja na stradanje i smrt ovog svetitelja.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi. Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negdje prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sljedeće godine.

Uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cijele godine noćivati po tuđim kućama.

Za Mitrovdan se vjeruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, zima će biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne snijeg, vjeruje se da će se zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i vjerovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu djecu, koliko god da su pogriješila ili bezobrazna, jer će navodno onda cijele godine biti nestašna.

ATV

Novum
Novum
Novum
Novum