LAKTAŠI, 23. februara –  Vrhovni sud RS potvrdio je presudu Banjalučaninu Sanelu Š. (34) i Deanu Đ. (31) te Danijelu T. (38) iz Kostajnice i oni su sada pravosnažno osuđeni na 15 i po godina zatvora zbog uzgoja marihuane.

Prema ovog presudi, Sanel Š. je osuđen na šest i po godina zatvora, Danijel T. na pet i po, a Dean Đ. na tri i po godine robije zbog neovlaštene proizvodnje i prometa droge, a Sanel Š. i Danijel T. i za nedozvoljeno posjedovanje eksploziva i oružja.

Vrhovni sud odbio je kao neosnovane žalbe na prvostepenu presudu koje su bili uložili i tužilaštvo i branioci optuženih i potvrdio prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci, koja je sada pravosnažna.

Prema presudi, optuženi su od februara do jula 2019. godine uzgajali marihuanu u iznajmljenoj hali u Trnu, kod Laktaša.

Halu su pretvorili u specijalizovanu laboratoriju za uzgoj droge, sa najsavremenijom opremom, u kojoj je policija otkrila 756 stabljika indijske konoplje. Biljke su bile visoke između 120 i 210 centimetara, a otkriveno je i 1,8 kilograma osušene marihuane, te eksploziv i oružje.

Sanel Š. i Danijel T. osuđeni su i da su od 2018. godine uzgajali marihuanu u kući, gdje su otkrivena još 62 grama marihuane.

Dean Đ. je marihuanu uzgajao u potkrovlju kuće u Banjaluci, gdje su otkriveni mini-laboratorija i 240 grama suve “trave”.

U presudi se navodi da se velika laboratorija nalazila u hali od oko 600 kvadratnih metara, koju je Sanel Š. bio iznajmio.

Svi su uhapšeni u akciji “Unikat”, a u ovom predmetu ranije je na tri godine i deset meseci zatvora osuđen Nenad D. (31), koji se nagodio s tužilaštvom i sklopio sporazum o priznanju krivice.

Nezavisne